PRVA ŽENA NA ČELU ITALIJE U ISTORIJI TE ZEMLJE: Đorđija Meloni postala premijerka! Orban čestitao
Foto: EPA/ ETTORE FERRARI

nova vlada položila zakletvu

PRVA ŽENA NA ČELU ITALIJE U ISTORIJI TE ZEMLJE: Đorđija Meloni postala premijerka! Orban čestitao

Planeta -

Lider postfašističke braće Italije Đorđija Meloni položila je zakletvu kao prva žena premijer Italije u Rimu. Zajedno sa njom, na Kvirinalu su položili zakletvu i ostali članovi nove desničarske vlade.

U novoj vladi su 24 ministarstva, od kojih će šest voditi žene.

Braća Italije imaju devet ministarstava, Ligu i Napred, Italija po pet, a pet od njih vode nepartijska lica. Neki evropski političari već su čestitali novom premijeru.

Đorđija Meloni je u petak popodne predsednik Serđo Matarela dao mandat za formiranje vlade, a uveče je već predstavila svoj ministarski tim. Pored Braće Italije, vlada uključuje desničarsku Ligu i desni centar Naprej, Italija. Braća Italije imaju devet ministarstava, Ligu i Naprej, Italija po pet, a preostalih pet vode nepartijska lica.

Novi ministar spoljnih poslova je bivši predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, inače drugi čovek stranke Sledeća, Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija. Drugi vodeći predstavnik Lige, Roberto Kalderoli, je ministar regiona. Meloni je na čelo Ministarstva pravde imenovao penzionisanog sudiju Karla Nordija iz Braće Italije.

Ministarstvo privrede će tada voditi aktuelni ministar za ekonomski razvoj Đankarlo Đorđeti iz Lige. Lider lige Mateo Salvini novi je ministar za infrastrukturu, a zajedno sa Tajanijem je i potpredsednik Vlade. Marija Elisabeta Alberti Kaselati postala je ministarka reformi, a Anamarija Berini ministarka obrazovanja. Melonina desna ruka Frančesko Lolobriđida je ministar poljoprivrede, a drugi njen bliski saradnik Gvido Krozeto je ministar odbrane. Danijela Santanče, takođe iz najužeg kruga novog premijera, ministarka je turizma.

Evropski poslanik Rafaele Fito, kopredsedavajući Grupe evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu, postao je ministar za evropska pitanja.

Ministarski tim će u nedelju održati prvi sastanak u palati Čiđi. Narednih dana je u parlamentu čeka glasanje o poverenju, što je samo formalnost. U Italiji su 25. septembra održani prevremeni izbori na kojima je desnica osvojila apsolutnu većinu u oba doma parlamenta, a Braća Italije, koju predvodi 45-godišnji Đorđija Meloni, postala je najjača stranka sa 26 odsto glasova. vote.

Meloni su već čestitali neki istaknuti evropski političari. Među prvima joj je putem Tvitera čestitala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je naglasila da je ona i prva žena premijer Italije.

„Računam i radujem se konstruktivnoj saradnji sa novom vladom u zajedničkim izazovima“, napisala je ona. Na mrežama joj je čestitao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mađarski premijer Viktor Orban odao je počast Meloni zajedničkom fotografijom, dodajući, pored čestitki, da je danas „veliki dan za evropsku desnicu”.

Čestitao joj je i albanski premijer Edi Rama, koji je u pozdravu dodao da Albanija "mnogo duguje Italiji" i da tu zemlju veže drevno prijateljstvo.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track