PET SUBOTNJIH TEZA DIMITRIJ MEDVEDEVA: Zapadna ideja poretka mora biti odbačena ona je neodrživa i krajnje štetna!
Foto: Profimedia

analiza međunardnog poretka

PET SUBOTNJIH TEZA DIMITRIJ MEDVEDEVA: Zapadna ideja poretka mora biti odbačena ona je neodrživa i krajnje štetna!

Planeta -

Miran suživot različitih država je moguć i neophodan, ali svaka zemlja ima pravo da zaštiti svoje građane i svoju nezavisnost, smatra zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Zemlja može da brani svoje najvažnije prioritete i na svojoj teritoriji i u inostranstvu, a to je u potpunosti primenjivo i na Rusiju, rekao je on.

„Svaka zemlja ima pravo da upotrebi vojnu silu da zaštiti svoje građane koji se uništavaju na stranim teritorijama“, napisao je Medvedev na Telegramu, iznoseći pet „subotnjih teza“ – komentariše aktuelnu međunarodnu situaciju.

"Ovakvo pravo uključuje mogućnost preventivnog delovanja, sprečavanja daljih ubistava, genocida i drugih zločina nad sopstvenim građanima. Konkretno, izvođenja punopravnih vojnih operacija u cilju zaštite svoje države i naroda. To proizilazi iz ključnih odredbi. Povelje UN i međunarodne prakse u takvim slučajevima. Mnoge zemlje su iskoristile ovo pravo“, rekao je političar.

Dmitrij Medvedev
foto: EPA / Yulia Zyryanova / Sputnik

Prema Medvedevu, pitanje je po kojoj ceni se postiže mirno postojanje država:

„Ako po cenu beskonačnih ustupaka svojih istorijskih teritorija i napuštanja svojih građana, takav „mirni suživot“ ne vredi ni penija. Ako postoji izbor između ovog „suživota“ i zaštite osnovnih nacionalnih interesa, kao i života njihovih građana – moramo izabrati ovo drugo. To je prava zaštita ovih nacionalnih interesa“.

Trenutno u svetu postoji samo jedan univerzalni instrument za rešavanje međunarodnih sporova – UN i njeni osnivački dokumenti. Ovaj alat nije idealan, smatra Medvedev.

„Važno je da UN zadrže osnovni princip međunarodnih odnosa: ravnopravnost svih država i obavezu da se sasluša stav svake zemlje, a ne samo izabranih“, naglasio je političar.

Prema njegovom mišljenju, status stalnih članica Saveta bezbednosti UN ne bi trebalo da bude predmet revizije, uključujući njihovo pravo veta. Broj stalnih članica Saveta bezbednosti može da se poveća, ali njihova ovlašćenja moraju biti neprikosnovena, inače će se organizacija suočiti sa sistemskom krizom, i „ponoviti sudbinu pokojnog Lige naroda“. Prema Medvedevu, čovečanstvo će moći da živi bez UN, ali će tada „sigurno doći do degradacije sistema međunarodnog prava“.

„Uzaludna zapadna ideja ’poretka zasnovanog na pravilima‘ mora biti odlučno odbačena kao neodrživa i krajnje štetna po čovečanstvo“, dodao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije. iste UN.

Po njegovom mišljenju, ovakva ideja je diktirana željom Anglosaksonaca „da postave ideološku osnovu za svoje pokušaje da dominiraju svetom“.

„Izbor ostatka sveta nije da se povinuje ovoj ideji, već da ide svojim putem“, zaključio je Medvedev.

Kurir.rs/Vesti.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track