AMERIČKA VLADA ZABRINUTA ZBOG POLITIČKOG UTICAJA ILONA MASKA: Smatraju ga previše moćnim a nepromišljenim, ALI IM JE JAKO POTREBAN
Foto: Shutterstock

vašington post o multimilijarderu

AMERIČKA VLADA ZABRINUTA ZBOG POLITIČKOG UTICAJA ILONA MASKA: Smatraju ga previše moćnim a nepromišljenim, ALI IM JE JAKO POTREBAN

Planeta -

Američke vlasti su zabrinute zbog povećanog političkog uticaja i „nepromišljenih“ izjava američkog milijardera Ilona Maska, piše Vašington Post, a prenosi RIA Novosti.

Autor članka Meri Džordan tvrdi da, uprkos tome što radi sa vladom SAD, pomaže zemlji da postigne globalnu dominaciju u svemiru i populariše upotrebu električnih vozila, Maskove izjave o situaciji na Tajvanu , kao i izjava o njegovoj nespremnosti da nastavi da plaća za Starlink u Ukrajini , su pokvarili njegov odnos sa Vašingtonom .

-Američke vlasti smatraju Maska previše moćnim i nepromišljenim, ali Vašingtonu je i dalje potreban šef SpaceX -a, pošto vojska zemlje koristi njegovu opremu. NASA je prinuđena da se osloni na biznismenove rakete kako bi dovela astronaute na ISS , tvrdi Džordan.

- Iako je Masku manje potreban Vašington, sada kada je postao moćna ličnost u svetu, Vašington i dalje zavisi od njega, primećuje autor članka.

Međutim, američka vlada radi na smanjenju zavisnosti od Maska udruživanjem i razvojem konkurenata kroz vladine ugovore i subvencije.

Ilon Mask
foto: EPA

-Spejseks nije jedina kompanija. Postoje i druge sa kojima možemo da radimo kada je u pitanju pružanje Ukrajini ono što joj je potrebno na bojnom polju, rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing.

Ranije je Mask napisao da sumnja u mogućnost pobede Kijeva u slučaju rata punog razmera i pozvao strane na mir. Kasnije je pojasnio da istočni regioni Ukrajine, u kojima su Rusi u većini, preferiraju Rusiju. U prilog svom stavu objavio je mapu rezultata republičkih izbora 2012. godine. Na njemu se vidi da je na istoku zemlje velika većina građana glasala za Partiju regiona, koju Mask naziva proruskom.

U Kijevu je njegov plan za rešavanje sukoba naišao na oštre kritike. Tako je Andrij Jermak , šef kabineta Vladimira Zelenskog, nazvao zapadne političare i biznismene koji pozivaju na mir „korisnim idiotima“, a Andrij Melnik , bivši ukrajinski ambasador u Nemačkoj, nepristojno je opsovao Maska i nazvao Tesla električne automobile „smećem“, obećavajući potpuni bojkot njegovih proizvoda od strane sunarodnika.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track