DA LI SU RUSKE SNAGE KOD HERSONA ZAISTA UNIŠTILE SLOVENAČKE TENKOVE?! Rusi tvrde DA, a Ljubljana to negira
Foto: Foto: Printscreen Youtube/Postani vojak

analiza

DA LI SU RUSKE SNAGE KOD HERSONA ZAISTA UNIŠTILE SLOVENAČKE TENKOVE?! Rusi tvrde DA, a Ljubljana to negira

Planeta -

Slovenački mediji osim tempom predsedničkih izbora bave se i analizom, da li su ruski vojnici zaista uništili slovenačke tenkove koji su donirani Ukrajini.

Naime, na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi uništen 1. bataljon 28. posebne mehanizovane brigade ukrajinske vojske koji je uništen.

Na ruskim društvenim mrežama pojavila se informacija da je ta brigada naoružana tenkovima koje su donirale Slovenija i Makedonija.

M-84, tenk, Slovenačka vojska
foto: Foto: Printscreen Youtube/Postani vojak

Međutim, na snimcima se vidi T-64, T-72, nešto uništenih BVP, oklopnih transportera guseničara pre svega MT LB, jedan BRDM-2, ali ništa što bi moglo da se nazove.

Bilo kako bilo, onaj T-72 bi mogao da prođe kao makedonski, jer je ta zemlja od Ukrajine posle albanske pobune i potpisivanja Ohridskog sporazuma kupila 30 tenkova T-72M1 od kojih su bile formirane dve tenkovske čete, izvesnu količinu borbenih vozila pešadije BMP-2 i oklopnih transportera TM LB. Oklopni transporter BRDM-2 je imala u snagama MUP-a Severne Makedonije i nešto u vojsci.

Inače snimci makedonskih T-72 kako odlaze za Bugarsku i Rumunuju snimljeni su 29. jula 2022. Na snimcima se vide tenkovi prekriveni ciradama na vužnim vozovima kako se kreću prema Bugarskoj.

Tad je tu informaciju potvrdilo Ministarstvo odbrane Severne Makedonije da su tenkovi T-72 donirani Ukrajini jer je njihova modernizacija nekonkurentna? i da će biti zamenjeni oklopnim vozilima točkašima tipa Strayker koje Severna Makedonija planira da kupi od SAD, a i u najavi je isporuka protivoklopnih raketa tipa Dževelin.

U pitanju je bila sovjetska verzija tenka proizvedena u SSSR sa jačim oklop od izvoznih verzija koje su imale Mađarska, Bugarska, Rumunija pa i SFRJ do verzije T-72MS koja je nedavno pristigla u naoružanje Vojske Srbije.

S druge strane uprkos vestima koje se šire Slovenija je juna meseca Ukrajini predala 35 komanda BVP M-80 iz nasleđa eks JNA. Ta borbena vozila pešadije su uočena kod Hersona, gde je jedno bilo i oštećeno.

Inače na više snimaka govoreno je da su BVP M-80 uništeni, ali na snimcima je vidljivo da se radi o ruskim BMP-2.

Što se tiče tenkova Slovenija je od JNA posle povlačenja 26. oktobra nasledila 56 tenkova M-84, 50 tenkova T-55, jedan T-72 i određen broj T-35/85. Kako je vreme odmicalo broj tenkova M-84 pao je na 52, pa na 49, dok je 30 tenkova T-55 modernizovano sa Izraelom na standard M-55S. Svi M-55S su 2006 povučeni i konzervirani. Jedan je prodat Bangladešu kao opitni tenk.

Od 53 tenka M-84 ostala je operativna tenkovska četa i ti oklopnjaci su nedavno korišteni na vojnom poligonu Poček.

M-84, tenk, Slovenačka vojska
foto: Foto: Printscreen Youtube/Postani vojak

Inače o tome da će Slovenija svoje tenkove M-84 predati Ukrajini bilo je reči u aprilu i o tome su vođeni intenzivni razgovori, međutim promenom vlasti u Sloveniji u maju ta priča je stavljena u ad akta. Ona krenula je priča o predaji M-55S Ukrajini, modifikovanih tenkova T-55. Međutim i ta priča je sasvim neizvesna, jer da bi taj posao bio realizovan Slovenija mora da dobije blagoslov Izraela pošto je izraelska municija, topovska cev, elektronika, reaktivni oklop izraelske proizvodnje i spada u domen osetljivih tehnologija za koje Izrael ne bi baš bio srećan da padne u ruke Rusa.

U principu jednim zaključkom rekli bi jednostavno slovenačkih tenkova u Ukrajini nema. BVP M-80 da onih sa ugrađenim očajnim motorom Hispano Suiza.

Rat u Ukrajini, BVP M-80, Slovenački BVP M-80
foto: Printscreen/Twitter

Inače, krajem septembra smo izvestili da su se Nemačka i Slovenija dogovorile da Slovenija pošalje 28 tenkova M-55 S u Ukrajinu, a u zamenu za donaciju treba da dobiju 40 transportnih vozila iz Nemačke.

Na kraju ovog teksta može se zaključiti da slovenačkih tekova u Ukrajini nema, ali ima borbenih vozila pešadije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track