VAGNEROVCI LJUTI NA PUTINA, TRAŽE RAT DO KONAČNE POBEDE: Šef plaćenika zahteva od Kremlja da održi obećanje i brani ceo Lugansk!
Vagnerova linija, Foto: Printscreen YT

"Putinov kuvar" besan

VAGNEROVCI LJUTI NA PUTINA, TRAŽE RAT DO KONAČNE POBEDE: Šef plaćenika zahteva od Kremlja da održi obećanje i brani ceo Lugansk!

Planeta -

Vagnerovci i njihov šef ljuti što se minira plan koji su počeli da realizuju u cilju očuvanja osvojenih teritorija - Vagnerova linija.

Kako prenosi američki Njuzvik (Newsweek), Jevgenij Prigožen, jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, kojeg mnogi nazivaju "Putinovim kuvarom" pošto se proslavio obezbeđujući ketering za ruske oružane snage i na tome zaradio ogromno bogatstvo, podigao je prašinu u Kremlju kada je javno počeo da govori o akcijama privatne vojske poznate kao vagnerovci.

Prigožin, koji se smatra osnivačem ovih plaćenićkih trupa koje su ujedno i najelitniji, mada neformalni, deo ruske armade, kazao je da su pripadnici ove jedinice nezadovoljni kako se odvija rat u Ukrajini i izneo niz optužbi na račun ruskog vojnog vrha.

Na taj način je, smatraju mnogi, prvi put izrekao ono o čemu se do sada uglavnom ćutalo, a to je da vagnerovci aktivno učestvuju u borbama protiv ukrajinske vojske.

Spor oko Vagnerove linije

Uprkos ozloglašenosti grupe i njihovom aktivnom pozicioniranju na frontovima u Ukrajini, čini se da su Prigožinovi komentari izazvali razdor u Kremlju. U proceni Instituta za proučavanje rata navodi se da su razdori izazvani objavljivanjem takozvane "Vagnerove linije" utvrđenja u severoistočnoj Ukrajini, koja izgleda neusaglašena sa narativima o toku rata koje je vodio Kremlj.

Evgeniji Pirgožin, Vagner, zatvorenici, regrutovanje, Rusija
foto: Foto: Printscreen Twitter

Prigožin, za koga se veruje da je gazda Vagner grupe, tvrdio je na društvenoj mreži Telegram da je inženjerski tim ove navodno nepostojeće vojne grupe radio na utvrđenjima duž linije fronta. Takozvana "Vagnerova linija" dovela bi do jačanja odbrane u oblasti Luganske oblasti koju je okupirala Rusija. Ali čini se da je pominjanje „"Vagnerove linije" i samog odreda u javnosti narušilo tabu i uvelo insajdere Kremlja u haos.

Rat do potpune pobede

U jednom nezavisnom izveštaju, koji je preneo Dejli mejl, se kaže da "Kremlj verovatno pokušava da zadrži ograničeni okvir rata, što će verovatno nastaviti da uznemirava nacionalističku zajednicu koja je naizgled zabrinuta zbog nedostatka odbrane oko Belgorodske oblasti. Telegram kanali povezani sa Prigožinom i Vagnerom ranije su ukazivali da postoji stalni raskol u krugovima moći Kremlja između zvaničnika koji oklevaju da nastave rat zbog ličnih interesa i onih koji se zalažu za potpunu pobedu Rusije".

Kako prenosi američki Njuzvik, Prigožin i grupa Vagner traže od Kremlja da održi obećanje da će braniti ceo region Luganska, jer smatraju da se od te ideje polako odustaje.

Kurir.rs/Mondo/ Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track