OBRT! RUSI NE NAMERAVAJU DA SE POVUKU IZ HERSONA! UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC: Dovode nove vojne jedinice i pripremaju grad za odbranu!
Foto: Printscreen Twitter

Kiril Budanov, šef ukrajinskog odbrambenog obaveštajnog direktorata

OBRT! RUSI NE NAMERAVAJU DA SE POVUKU IZ HERSONA! UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC: Dovode nove vojne jedinice i pripremaju grad za odbranu!

Planeta -

Rusija se ne sprema da napusti Herson, već se sprema da brani grad, kaže šef ukrajinske obaveštajne službe.

Kiril Budanov, šef ukrajinskog odbrambenog obaveštajnog direktorata je u intervjuu za Ukrajinsku pravdu rekao da Rusija dovodi nove vojne jedinice u Herson dok se sprema da brani grad pred nadolazećom ukrajinskom kontraofanzivom.

Naređenja ruske administracije okupiranog grada da se stanovnici evakuišu deo su „informativne operacije i manipulacije“ Moskve, rekao je Budanov za Ukrajinsku pravdu.

- Oni uzimaju keš, uklanjaju (internet) servere, te takozvane okupacione vlasti... Izvode se svi koji ne mogu da se kreću, teško povređeni, pokušavaju da što pre otpuste iz bolnica one koji mogu da hodaju. Oni sprovode ovu ludu informativnu kampanju kao da „brinu za ljude“ i tako dalje. Oni stvaraju iluziju da su svi otišli. U isto vreme, naprotiv, tamo dovode nove vojne jedinice i pripremaju ulice grada za odbranu - rekao je on.

Rusija bi samo usporila napredovanje ukrajinskih trupa na jugu za oko dve nedelje ako bi digla u vazduh hidroelektranu Kahova u blizini Hersona.

Komentari Kirila Budanova dolaze usred sve veće zabrinutosti da Rusija planira da digne u vazduh veliku branu hidroelektrane koja zadržava 18 miliona kubnih metara vode.

Takav potez bi poplavio teritoriju koju su okupirali Rusi i lišio Moskvu vitalnog vodenog kanala za aneksirani Krim, rekao je Budanov u intervjuu za Ukrajinsku pravdu.

Ukrajinska odbrambena obaveštajna služba upozorila je u petak da je brana minirana i da su dva kamiona puna eksploziva postavljena na njene zidove visoke 30 metara.

Ali Budanov, šef glavne obaveštajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da je brana samo delimično minirana i da bi za njeno potpuno uništenje bilo potrebno mnogo tona eksploziva.

Ruske snage bi dobile "potpunu poplavu" leve obale Hersona koju su okupirali Rusi, rekao je on.

- Izgubiće čak i teoretski mogućnost snabdevanja vodom Severnokrimskog kanala, Krima... Naravno, to bi nam iskomplikovalo napredovanje na određeno vreme. A ovo, inače, nije baš dug vremenski period, oko dve nedelje ili otprilike – rekao je.

On je dodao da bi dizanje brane u vazduh takođe „uništilo mogućnost postojanja Nuklearne elektrane Zaporožje jer je ovaj objekat neraskidivo povezan sa njom“.

Budanov je rekao da je Moskva delovala iz straha da bi ukrajinske trupe mogle ponovo da zauzmu branu Kahovka i opkole njene trupe u gradu.

- Oni shvataju da će morati da donesu odluku vrlo brzo ako preuzmemo bar kontrolu nad branom Kahovka, koja je jedina transportna arterija koja sada potpuno funkcioniše. Ili će vrlo, vrlo brzo da napuste grad i izađu, ili rizikuju da dođu u istu situaciju u kojoj su se ranije našle naše jedinice u Marijupolju - zaključio je.

Shvatajući sve ovo, oni pripremaju teren kako bi, ako je potrebno, vrlo brzo izašli odatle. Međutim, oni se sada ne spremaju da izađu, već se spremaju za odbranu, zaključio je.

Kurir.rsBlic/Ukrajinska pravda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja