Najnovije vesti

POSLEDNJE OBRAĆANJE LIZ TRAS KAO PREMIJERKE VELIKE BRITANIJE: Bila je velika čast biti premijer ove velike zemlje!
Foto: EPA/ANDY RAIN

44 dana vladavine

POSLEDNJE OBRAĆANJE LIZ TRAS KAO PREMIJERKE VELIKE BRITANIJE: Bila je velika čast biti premijer ove velike zemlje!

Planeta

Bila je velika čast biti premijer ove velike zemlje, koja nastavlja da se bori kroz oluju, ali verujem u Britaniju i njen narod i znam da su vedriji dani pred nama, poručila je danas odlazeća premijerka Velike Britanije Liz Tras u poslednjem obraćanju pre nego što funkciju prepusti Rišiju Sunaku.

Osvrćući se na svoj mandat, koji je potrajao samo 44 dana, Tras je rekla da je njen kabinet "za samo kratko vreme hitno i odlučno delovao na strani vrednih porodica i preduzeća", tako što su, između ostalog, pomogli milionima domaćinstava oko računa za energiju i hiljadama preduzeća da izbegnu bankrot.

"Vraćamo našu energetsku nezavisnost", istakla je Tras u obraćanju i ocenila da "jednostavno ne možemo sebi priuštiti da budemo zemlja niskog rasta u kojoj vlada uzima sve veći udeo našeg nacionalnog bogatstva i gde postoje ogromne podele između različitih delova naše zemlje".

"Moramo da iskoristimo naše slobode iz 'Bregzita' da stvari radimo drugačije, a to znači više sloboda za naše građane i vraćanje vlasti u demokratske institucije, niže poreze i ostvarivanje rasta koji će dovesti do veće sigurnosti posla, većih plata i boljih životnih mogućnosti za našu decu i unuke", rekla je u govoru koji je u celini objavljen na zvaničnom portalu britanske vlade.

Ocenila je da Britanija mora biti u stanju da savlada autokratske režime, gde vlast leži u rukama nekolicine.

"I sada više nego ikad moramo podržati Ukrajinu u njihovoj hrabroj borbi protiv Putinove agresije. Ukrajina mora da pobedi", naglasila je Tras i ocenila da se mora nastaviti jačanje britanske odrambene moći.

Rišiju Sunaku, koji će od nje preuzeti premijersku funkciju, poželela je "svaki uspeh, za dobro naše zemlje".

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja