GLAS AMERIKE O ODSUDNOJ BICI ZA HERSON Rusija sprema odbranu grada PO SVAKU CENU, Ukrajinci kreću u ofanzivu NIKO SE NEĆE POVUĆI
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

najteža do sada

GLAS AMERIKE O ODSUDNOJ BICI ZA HERSON Rusija sprema odbranu grada PO SVAKU CENU, Ukrajinci kreću u ofanzivu NIKO SE NEĆE POVUĆI

Planeta -

Ruske snage pripremaju se za "najtežu do sada" bitku za strateški važnu Hersonsku oblast na jugu, kaže ukrajinski zvaničnik. Kremlj se sprema da brani Herson, najveći grad koji i dalje drži pod kontrolom, dok Ukrajinci kreću u ofanzivu, navodi Glas Amerike.

Vlasti u toj oblasti koje je postavila Rusija evakuišu stanovništvo na istočnu obalu Dnjepra, ali nema naznaka da vojska namerava da napusti grad, kaže Oleksi Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika.

- Rusi obnavljaju zalihe i regrupišu vojsku. To znači da se niko neće povući, naprotiv. Jedna od najtežih borbi će se desiti u Hersonu.

Herson
foto: EPA Sergei Ilnitsky

Od četiri oblasti koje je ruski predsednik ranije anektirao, Hersonska je strateški najvažnija jer se time kontroliše i kopneni put ka Krimu, koji je Rusija anektirala 2014.

Na terenu su borbe i dalje intenzivne u Nikolajevu, gde se čula artiljerijska paljba sa obe strane.

U oblasti Iščenka, severno od Hersona, ukrajinske snage pokušle su da konsoliduju pozicije, ali su morale da se vrate na početne linije.

Rojtersov novinar čuo je artiljerijsku paljbu blizu Hersona.

- Zaspite i ne znate da li ćete se probuditi, kaže stanovnik Hersona Nikola Nizinec.

Pošto nema struje, gasa, dovoljno hrane i vode, mnogi su već pobegli iz Hersona.

Ruske snage pokušavale su da preuzmu grad Bakmut, koji je na putu ka gradovima Slovjansk i Kramatorsk u Donjecku.

Optužbe o "prljavoj bombi"

Rusija je u Savetu bezbednosti UN rekla da se Ukrajina sprema da upotrebi "prljavu bombu", što su ranije odbacili kao netačno svi zapadni zvaničnici.

Zamenik predstavnika Rusije u UN, Dmitrij Polijanskij, rekao je da je zapadnim kolegama prosledio dokaze za to.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da ruske optužbe sugerišu da upravo Moskva planira da upotrebi taktičko nuklearno oružje i za to okrivi Kijev.

Herson
foto: EPA/ STRINGER

Iz Agencije UN za nuklearnu energiju najavljeno je da će na dve lokacije vandredno biti poslati inspektori.

Ruska novinska agencija RIA je navela da postoje dve sumnjive lokacije za "prljavu bombu"- Fabrika za obogaćivanje minerala u Dnjepropetrovskoj oblasti i Institut za nuklearna istraživanja u Kijevu.

Od kako su ruske snage na terenu doživele poraze u septembru, Putin je udvostručio napore i naredio mobilizaciju hiljada rezervista, istovremeno anektirajući četiri ukrajinske oblasti uz pretnje da će upotrebiti i nuklearno oružje.

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track