LEGALIZOVANJE KANABISA U NEMAČKOJ: Posedovanje će biti dozvoljeno odraslim osobama za rekreativnu upotrebu
Foto: EPA/Federico Anfitti

kontrola tržišta

LEGALIZOVANJE KANABISA U NEMAČKOJ: Posedovanje će biti dozvoljeno odraslim osobama za rekreativnu upotrebu

Planeta -

Nemačka je danas otvorila put legalizaciji kupovine i posedovanja malih količina marihuane za rekreativnu upotrebu, kao i njene proizvodnje, javljaju agencije.

"Savezna vlada je danas dogovorila ključne tačke za kontrolisanu distribuciju kanabisa odraslima za rekreativnu upotrebu", rekao je ministar zdravlja Karl Lojterbah na konferenciji za novinare u Berlinu.

On je predstavio planove za dekriminalizaciju posedovanja do 30 grama kanabisa.

Još je nejasno da li će se plan koji je odobrila vlada ostvariti, jer vlada prvo želi da bude sigurna da je u skladu sa pravom Evropske unije. Ministar zdravlja je rekao da će se nastaviti sa zakonom samo ako je to slučaj, navodi Radio Slobodna Evropa.

Planom je predviđena prodaja kanabisa odraslim osobama u licenciranim prodajnim mestima, a cilj je borba protiv crnog tržišta, rekao je Lojterbah.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Dodao je da Vlada namerava da čvrsto reguliše tržište.

Legalizacija kontrolisane prodaje kanabisa jedna je od niza reformi navedenih u prošlogodišnjem koalicionom sporazumu između tri socijalno liberalne stranke koje čine vladu kancelara Olafa Scholza.

Rekli su da će plan osigurati kontrolu kvaliteta, a istovremeno zaštititi mlade i usaglasili se da će se "društveni efekti" novog zakona preispitati nakon četiri godine.

Između ostalih planova za liberalizaciju, vlada je iz krivičnog zakona uklonila zabranu lekarima da "reklamiraju" usluge abortusa. Također želi olakšati put do nemačkog državljanstva, ukinuti ograničenja za dvojno državljanstvo i smanjiti minimalnu dob za glasanje na nacionalnim i evropskim izborima sa 18 na 16 godina.

Vlada također želi ukinuti zakon star 40 godina koji zahteva od transseksualnih osoba da dobiju psihološku procenu i sudsku odluku pre službene promene pola, što je proces koji često uključuje intimna pitanja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track