GUBI LI UKRAJINA PODRŠKU ZAPADA? Rakić: Plašim se da će zima promeniti raspoloženje građana EU! PLAŠI ME JAČANJE EKSTREMISTA
Foto: Profimedia

deveti mesec rata

GUBI LI UKRAJINA PODRŠKU ZAPADA? Rakić: Plašim se da će zima promeniti raspoloženje građana EU! PLAŠI ME JAČANJE EKSTREMISTA

Planeta -

Ulazimo u deveti mesec rusko-ukrajinskog sukoba obeležile su nove međusobne optužbe zaraćenih strana. Dok Rusija pojačava proizvodnju svog oružja, istovremeno optužuje Ukrajinu da će na svoju teritoriju baciti "prljavu bombu" i za to okriviti Moskvu.

Iz Amerike stižu vesti o zahtevu dela demokrata da predsednik Bajden promeni politiku prema Ukrajini.

05:19

GUBI LI UKRAJINA PODRŠKU ZAPADA? Rakić: Plašim se da će zima promeniti raspoloženje građana EU! PLAŠI ME JAČANJE EKSTREMISTA

O rusko-ukrajinskoj krizi ovog jutra sa voditeljima Redakcije razgovarali su novinar i spoljnopolitički komentator Žarko Rakić i Aleksandar Cvetković, direktor Srpskog pokreta obnove.

Žarko Rakić
Žarko Rakićfoto: Kurir TV

- Teško je očekivati da SAD prema noći promene politiku oko Ukrajine. Inicijativa američkih demokrata je pomalo iznenađujuća, ali sad imamo izbore za predstavnički dom i moguće je da republikanci osvoje većinu. Oni su najavili da bi mogli da promene spoljnu politiku. Mada, tamo duboka država ostaje i oni imaju glavne poluge vlasti, samim tim i stav prema Ukrajini. Njima su viši ciljevi strani, planovi su im napravljeni pre nekoliko decenija. Retki su političari poput Trampa koji mogu to da promene, ali on je otišao posle jednog mandata, promenivši mnoge saradnike koji nisu mogli da ga isprate. I sad kad se oglasi mislim da je bolje za američku državu. Naravno da je u sukobu sa strateškim interesima. Amerika je svoju moć napravila na dva osnova - dolar i oružje. I uvek će ga uportrebiti u zavisnosti od potrebe.

Aleksandar Cvetković
Aleksandar Cvetkovićfoto: Kurir TV

- Evropa je snažno uz Ukrajinu, to govore i zvanični stavovi zemalja, ali i stav njihovih građana. Imamo nemire u evropskim zemljama zbog ekonomske krize, ali uvek ih je bilo i pre Ukrajine. Setite se Francuske i Grčke na primer. Ne treba to dovoditi u vezu sa zvaničnom državnom politike prema Ukrajini - kaže Cvetković.

Rakić je dodao da se plaši da bi dolazeća zima mogla da dovede do zaokreta u spoljnoj politici evropskih zemalja prema ratu u Ukrajini.

- Kako da se pomogne Kijevu, kad vidimo koliko su dobili dosad. Sad se mešaju povodi za nezadovoljstvo i ne znam koliki je prag bola građana zemalja EU. Hoće li zima promeniti njihovo raspoloženje prema Ukrajini, videćemo. Solidarnost u EU nije toliko snažna, strah od rata je prisutna kod svih jer Ukrajina je evropska država. Mediji igraju veliku ulogu, a izveštavaju prilično jednostrano. To izaziva probleme, jačaju stranke desnice u Evropi. Evo u Nemačkoj postoji najava o formiranju stranke levice, već prognoziraju 10 odsto biračkog tela zbog socijalnog programa - smatra Rakić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track