PUTINOVA KUMA POBEGLA IZ RUSIJE: Evo ko je Ksenija, ruska Paris Hilton! Slikala se za Plejboj a praznike provodila s predsednikom
Foto: Youtube Printscreen

policija joj odmah pretresla kuću

PUTINOVA KUMA POBEGLA IZ RUSIJE: Evo ko je Ksenija, ruska Paris Hilton! Slikala se za Plejboj a praznike provodila s predsednikom

Planeta -

MOSKVA - Ruska medijska ličnost Ksenija Sobčak (40) nalazi se u Litvaniji, nakon što je ušla u tu zemlju sa svojim izraelskim pasošem, rekao je danas šef litvanske kontraobaveštajne službe, dan nakon što je ruska policija pretražila jednu od njenih kuća.

Sobčak je poznata u Rusiji, gde je imala razne novinarske, selebriti i političke uloge tokom godina, a ima i dugogodišnje porodične veze sa predsednikom Vladimirom Putinom, naveo je Rojters.

Njena imovina je pretražena u sredu u sklopu krivičnog postupka protiv njenog komercijalnog direktora, preneo je TASS, citirajući ruske bezbednosne agencije koje su rekle da Sobčak nije osumnjičena, objavio je Blic prneoseći pisanje Tanjuga.

Sobčak je, međutim, napisala na Telegramu da je slučaj protiv nje, posle kojeg je došlo do pretrage, politički motivisan i povezan sa dokumentarcem koji je napravila o mučenju u ruskim zatvorima.

TASS je ranije izvestio da se Sobčak ranije suočavala sa krivičnom istragom zbog jedne priče.

Sobčak je ćerka pokojnog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, koji je bio Putinov šef i prijatelj, pa otuda dve porodice imaju bliske veze, ponekad su zajedno provodili praznike, a Sobčakovu često nazivaju "Putinovom kumom".

- Bez dileme, ona je u Litvaniji, mogu da potvrdim to. Kao izraelski državljanin, sa validnim pasošem, nije joj potrebna viza i ovde može da boravi 90 dana - rekao je za radio Ziniu Darius Jauniskis, šef kontraobaveštajne službe Litvanije.

Izraelski list "Harec" u aprilu je izvestio da je Sobčak dobila izraelsko državljanstvo nakon ruskog napada na Ukrajinu. Sobčak, koja ponekad izveštava kritički o vladi ruske politike, na Telegramu ima 1,4 miliona pratilaca.

Kandidovala se za predsednika zemlje 2018. godine, kada je dobila manje od dva odsto glasova.

Ko je Ksenija Anatoljevna Sobčak

Rođena je u Lenjingradu 5. novembra 1981, ruska je voditeljka, novinarka, javna ličnost, glumica i političarka. Kandidovala se 18. oktobra 2017. godine, za predsednicu Ruske Federacije na predsedničkim izborima 2018. godine na kojima je osvojila 1,68% glasova.

Rođena u tadašnjem Lenjingradu, današnji Sankt Peterburg, u SSSR kao dete pohađala je baletsku školu i školu umetnosti u sklopu muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu. Diplomirala je na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu na odseku za međunarodne odnose.

Ksenija Sobčak
foto: Youtube Printscreen

Godine 2002, upisuje postdiplomski studije iz područja politike na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose. Ćerka je prvog demokratski izabranog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka i Ljudmile Narusove, ruske političarke.

Godine 2004. prijavila se kao kandidatkinja, da postane prva ruska turistkinja u svemiru. Učestvovala je u pripremama, ali je projekat otkazan. U Rusiji je poznata kao TV voditeljka u raznim TV emisijama, naročito u rijaliti-šou programima i u političkim tok šou emisijama. Poznata je po nadimcima "ruska IT devojka" i "ruska Paris Hilton".

Učestvovala je u filmu "Lopovi i prostitutke" iz 2004. godine, prema istinitoj priči o njenom detinjstvu.

Na televiziji, kao tv voditeljka, ugostila je jednog opozicionog čelnika i zajedno s njim otvoreno kritikovala Putinovu politiku, što je dovelo do nezadovoljstva vladajuće ruske stranke Jedinstvena Rusija. Zbog toga, i drugih opozicionih aktivnosti, vlasti su joj pretresli stan u Moskvi u junu 2012. godine i pronašli veliku svotu novca, za koje nije mogla da dokaže poreklo.

Njen otac Anatolij Sobčak bio je mentor u počecima političke karijere Vladimira Putina, kada je bio gradonačelnik Sankt Peterburga i ugledni pravnik. Javno se protivila ruskom zakonu, koji narušava privatnost poznatih osoba.

Radila je kao dizajnerka odeće i obuće. U junu 2006. godine, pokrenula je svoju prvu kolekciju gumenih čizama. 2007. godine je snimila pesmu Igraj (rus. Потанцуй) u saradnji sa ruskim pevačem i kompozitorom Timatijem. Snimila je i video spot.

Kurir.rs/Blic/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track