AKO DOĐE DO AGRESIJE RUSIJE NA ČLANICE NATO, 40 CRNOGORACA SPREMNO DA INTERVENIŠE: Glavni zadatak će im biti da ODVRATE OD NAPADA!
Foto: EPA / Bogdan Cristel

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević

AKO DOĐE DO AGRESIJE RUSIJE NA ČLANICE NATO, 40 CRNOGORACA SPREMNO DA INTERVENIŠE: Glavni zadatak će im biti da ODVRATE OD NAPADA!

Planeta -

Crnogorski vojnici će u skladu sa odlukom Skupštine do kraja januara ući u sastav borbene trupe NATO alijanse na istočnim granicama Evrope.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, kazao je u emisiji "Fokus", na TVCG da će u Bugarsku biti upućen ojačani pešadijski vod - ne više od 40 vojnika - čiji će zadatak biti odvraćanje od agresije.

U slučaju da dođe do agresije Rusije na članice Alijanse, onda će, ističe Lazarević, NATO telo tražiti od svojih članica da se izjasne o upotrebi tih snaga za odbranu. U pitanju su, dodaje, opasni zadaci.

"Za izvršenje zadataka nam je potreban poligon, mi ćemo ići sa oklopnim vozilima i imamo odgovornost prema Alijansi da u potpunosti uputimo spremne vojnike, zato nam je potreban poligon. Za ovaj prvi kontingent će se koristiti poligon neke od susednih zemalja, mislim da će to biti u Sjeverenoj Makedoniji", kazao je Lazarević i istakao da državno rukovodstvo neće dozvoliti da naši vojnici odu nespremni na zadatak.

Ističe i da je vrlo moguće da će taj drugi prostor za poligon iziskivati finasijske troškove. Kada nađu taj prostor, predložiće Vladi, kazao je brigadni general.

"Razlozi zbog kojih tražimo poligon je izvođenje vježbi u Crnoj Gori. Članstvo u NATO spas je za Crnu Goru i to podrazumijeva određene obaveze. Jedna od tih obaveza su vježbe, kada se sinhronizuju aktivnosti različitih armija ili naše", naveo je sagovornik TVCG.

Trenutno su u Crnoj Gori pripadnici kraljevskog marinskog kropusa Ujedinjenog Kraljevstva, što je, kako je kazao Lazarević, počast za našu vojsku.

"Računam da će vežba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu", poručio je Lazarević.

Kurir.rs/Analitika.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja