SJEDINJENE DRŽAVE UBRZANO RASPOREĐUJU MODERNIZOVANO NUKLEARNO NAORUŽANJE U EVROPI! Šta donosi tajna diplomatska depeša
Foto: Profimedia, Printscreen/Twitter

analiza Politika

SJEDINJENE DRŽAVE UBRZANO RASPOREĐUJU MODERNIZOVANO NUKLEARNO NAORUŽANJE U EVROPI! Šta donosi tajna diplomatska depeša

Planeta -

Portal Politiko, objavio je poduži tekst o tome da su Sjedinjene Države ubrzale postavljanje modernijih verzija nuklearnih bombi u Evropi. Politiko se poziva na američke diplomatske depeše i dvoje ljudi koji su upoznati sa ovom pričom

Naime, kako je navedeno radi se o modifikovanoj gravitacionoj nuklearnoj bombi B61-12, a raspoređivanje je prvo bilo planirano za 2014., da bi zatim cela stvar bila ubrzana i prebačena na decembra ove godine, saopštili su američki zvaničnici svojim kolegama u NATO na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu ovog oktobra meseca, otkriva se u citiranoj diplomatskoj depeši.

Američki plan predviđa zamenu starijeg oružja novim verzijama u skladištima širom zapadne Evrope namenjenog za potencijalnu upotrebu od strane američkih i evropskih bombardera i borbenih aviona.

Razmeštaj novog modernijeg nuklearnog naoružnja dešava se u trenutku visokih tenzija zbog pretnji Rusije da će upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini i sve veće zabrinutosti u EU i članicaam NATO da treba što više uraditi na tome da se Rusija odvrati od te namere.

Pentagon smatra da je potrebno nadograditi te bombe, što nije učinjeno decenijama, kako bi one bile bezbedne i spremne za upotrebu.

Portparol Pentagona, general Patrik Rajder, putem e-mail-a dogovorio je na pitanje Politika sledeće: "Iako nećemo razgovarati o detaljima našeg nukelarnog arsenala, modernizacija američkog nuklearnog oružja B61 je u toku godinama i planira se bezbedna zamena oružja starijeg za unapređeno B61-12. To ni na koji način nije povezano sa događajima u Ukrajini, naveo je on.

Ono što je zanimljivo kako navodi Politiko, američko saopštenje usledilo je pred samu vežnu NATO nukelarnog odgovora "Nepokolebljivo popodne", koja se završava 30. oktobra.

Smatra se, navodi Politiko da je razmeštaj modernizovanih muklearnih bombi usmrene da NATO članice koje se osećaju ugroženo od Rusije budu spokojnije i smirene da neko čvrsto garantuje odbranu od bilo kakvih akcija Moskve.

Inače u diplomatskoj depeši se navodi da je tokom sastnaka 15 saveznika u NATO izrazilo zabrinutost da alijansa ne sme da popusti pred Putinovom nukelarnom ucenom.

Progam modernizacije gravitacionih nukelarnih bombi B-61-12 vredan je 10 milijardi dolara i predviđa zamenu 100 bombi, koje su uskladištene u vazduhoplovnim bazama u Nemačkoj, Italiji, belgiji, Holandiji i Turskoj. Modernizacija predviđa pre svega nenuklearnu nadogradnju, uklanjanje padobrana, dodavanje novg repnog kompleta, kao i veću preciznost. Nove verzije nukelarnih bombi navodi Politko moći će da nose novi strateški bombarderi B-21, kao i stariji B-2, borbeni avioni F-15, F-16, F-35, nemački Panavia Torando. Većina borbenih aviona mogli su da nose starije verzije B-61 koje su decenijama vež uskaldištene.

ono što je zanimljivo jeste da na teritoriji SAD već je završen test nošenja na borbenim avionima 5. generacije F-35 i to u oktobru 2021. Kompletna sertifikacija nošenja nukelarne bombe B61-12 na lovicma F-35 planira se za 2023, nakon čega će Vazduhoplovna komanda američkih snaga u Evropi krenuti na sertifikacija aviona članica NATO gde su raspoređene nukelarne bombe.

Kurir.rs/Politico

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track