ĆERKA PUTINOVOG MENTORA KSENIJA SOBČAK POBEGA U LITVANIJU: Policija upala u njen stan, ona preko Belorusije zbrisala! VIDEO
Foto: Twitter/Igor Sushko

bekstvo

ĆERKA PUTINOVOG MENTORA KSENIJA SOBČAK POBEGA U LITVANIJU: Policija upala u njen stan, ona preko Belorusije zbrisala! VIDEO

Planeta -

Ruska novinarka i TV ličnost Ksenia Sobčak, ćerka nekadašnjeg šefa Vladimira Putina, pobegla je u Litvaniju, saopštile su obaveštajne službe u Vilniusu, nakon što je policija u Moskvi pretresla jedan od njenih stanova.

Poznata medijska ličnost u Rusiji, Sobčak se prvo proslavila kao voditeljka rijalit šoua pre nego što je započela novinarsku karijeru. Takođe se kandididovaka za rusku predsednicu 2018. godine, potez za koji su njeni kritičari rekli da je reklamni trik s namerom pomoći Kremlju da stvori utisak konkurentnih izbora.

Ona je ćerka bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, koga je Putin ranije opisao kao svog mentora. Priča se da je Putinova kumče, a iako to nije potvrđeno, njena dugogodišnja porodična veza s ruskim predsednikom bila je izvor nepoverenja među delovima opozicije.

Ksenija Sopčak
foto: Twitter/Igor Sushko

Ruski mediji navode da je Sobčak pobegla iz Rusije u utorak uveče, prešavši granicu Belorusije i Litvanije nakon što je prevarila ruske vlasti kupnjom avionskih karata od Moskve do Dubaija preko Istanbula.

Na snimkama CCTV-a koje kruže internetom, Sobčak se može videti kako pokriva lice i nosi kapu dok pešice prelazi ono što se čini kao litvanska granica.

"Bez ikakve sumnje, ona je [u Litvaniji]... Potvrđujem činjenicu", rekao je šef protivobaveštajne službe zemlje, Darius Jauniškis, lokalnoj radio stanici u četvrtak ujutro.

Rekao je da je Sobčak prešla granicu sa svojim izraelskim pasošem. Litvanija, Letonija i Estonija prošlog su meseca uvele zabranu ulaska za ruske državljane koji imaju turističke vize.

"Kao izraelska državljanka, sa važećim pasošom, ne treba joj viza i može ući u Litvaniju i ostati ovde do 90 dana", rekao je Jauniskis.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass, bezbednosne službe zemlje imale su nalog uhapsiti Sobčak kao osumnjičenu u istom krivičnom slučaju kao i njenog direktora za medije Kirila Sukhanov.

Sud u Moskvi zatvorio je Sukhanova u sredu pod optužbom da je pokušao iznuditi 11 miliona rubalja od Sergeja Čemezova, funkcionera ruske državne odbrambene korporacije Rostek i bivšeg generala KGB-a bliskog Putinu.

Sobčak i tužitlaštvo nisu službeno komentarisali njen status u istrazi.

Takođe nije komentirsala svoje kretanje, ali je u sredu na Telegramu rekla da je slučaj protiv Sukhanova politički motivisan i povezan s njenim projektom Ostorozhno Media. Njegovo uhapšenje nazvala je “još jednim pritiskom na medije”.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track