NJUŠKANJE ŠTA SE RADI UNUTAR GRANICA BELORUSIJE: NATO pokrenuo operaciju Izviđanja! Nad Baltikom osim Amerikanaca i Šveđani
Foto: Printscreen Twitter/NORAD&USNORTHCOM

operacija

NJUŠKANJE ŠTA SE RADI UNUTAR GRANICA BELORUSIJE: NATO pokrenuo operaciju Izviđanja! Nad Baltikom osim Amerikanaca i Šveđani

Planeta -

Petkovo rano jutro počelo je osmatračkim aktivnostima uz samu poljsko-belorusku granicu, gde je poslednjih nedleja je evidentno vojno pristvo Poljeke i ostali hčlanica NATO, a prikupljanje informacija o tome šta ruska vojska radi u Belorusiji je u punom jeku.

U petak u prepodnevnim časovima sa jednog od vojnih aerodroma u Litvaniji uz samu litvansko-belorusku granicu poleteo je izviđački avion RC-‚12x Guardrail koji pripada američkoj armiji koji se kreto i preko teritorije Letonije i izviđao granicu sa Belorusijom.

Sat vremena kasnije iz Švedske preko Baltičkog mora, u vazdušni prostor Poljske ušao je izviđač švedskog vazduhoplovstva registarske oznake 102003. Radi se o letelici Gulfstream IV koji se preko Varšava uputio ka beloruskoj granici.

Ubrzo u pravcu poljsko-beloruske granice uputio se i izviđački avion J-STARS E-8C američkog ratnog vazduhoplovstva koji je prebačen iz matične baze Ramštajn u Nemačkoj u Brisel, odkale je i poleteo u petak ujutro prema granici sa Belorusijom.

Iako je zapadna granica NATO pakta po punom opservacijom, nije zabrovljen ni istočna granica. Iz baze Sigonela na Siciliji poleteo je strateški izviđački dron RQ-4 Globalhawk, koji se preko Grčke i Bugarske uputio prema Crnom moru gde izviđa obalu Krima i južni pravac kod Hersona.

Nad Crnim morem izviđačkoj bespilotnoj letelici pridružili su se Bombardier Challenger 650 i francuski avakas E-3F, koji osmatra istočnu granicu, odnosno iz baze pored Konstance zauzeo je kurs uz granicu sa Moldavijom i ukrajinsko-rumunsku granicu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track