DRONOVIMA NA SEVASTOPOLJ: Osim sa neba udarili i sa mora! Američki Global Hawk napustio prostor iznad Krima! Završeno osmatranje
Foto: Shutterstock

usijanje na crnom moru

DRONOVIMA NA SEVASTOPOLJ: Osim sa neba udarili i sa mora! Američki Global Hawk napustio prostor iznad Krima! Završeno osmatranje

Planeta -

Ukrajinska vojska rano jutros pokušala je borbenim dronovima, najverovatnije bajraktar TB-2 ukrajinske mornarice da izvede napad na ciljevu u lučkom gradu Sevastopolju, gde se nalazi i komanda Crnomrske flote ruske mornarice.

Posle obaveštavanja da su primećeni dronovi PVo je krenula u akciju, a na pučinu isplovili su i brodovi Crnomrske flote, na kojima je aktivirana PVO.

RQ-4 dron, Crno More
foto: Foto: Printscreen Flight radar

Međutim sa druge strane u vodi je primećen i podvodni dron, koji je uništen. Za sad nije poznato, da li se radi o izviđačkoj verziji drona ili je u pitanju podvodno besposadno plovilo napunjeno eksplozivom.

Ono što je celu priču dodatno začinilo jeste i pojava američkog izviđačkog droma RQ-4 Global Hawk koji je rano jutros poleteo iz baze Sigonela na siciliji i preko Grčke i Bugarske patrolirao u međunarodnim vodama ispred Krima osmatrajući tok operacije. Letelica se zadržala u višečasovnom osmatranju, posle čega su je usledio porataka u matičnu bazu.

Ova aktivnost američke bespilotne letelice dolazi odmah posle okršaja ruske PVO i ukrajinskih dronova.

"Brodovi Crnomorske flote odbili su rano jutros napad dronova na Sevastopolj, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

“Brodovi Crnomorske flote odbijaju napad dronova u vodama Sevastopoljskog zaliva. U gradu nisu oštećeni objekti. Samo mirno. Situacija je pod kontrolom. Sve operativne službe su u pripravnosti“, napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.

RQ Globalhawk
foto: screenshot

Plovidba brodova u luci Sevastopolja je privremeno obustavljena.

RQ-4 Global Hawk

RQ-4 Global Hawk je nastao kao zamisao američke odbrabmene agencije DARPA za osmatranje na velikim visinama i udaljenostima, Jedan od sedam prototipova preleteo je 2000 godine Atlantik, a godinu dana kasnije i Tihi okean. Srve ove bespilotne letelice čine senzori za izviđanje, poverljiv paket sastavljen od radara sa sintetičkom antenom i indikatorom pokretnih ciljeva, elektrooptičkih i IC uređaja, kao i GPS i iNS navigacioni sistem.

Prva borbena upotreba ovog drona bila je nad Avganistanom 2001. a korišten je i u Iraku 2003. Ovaj dron izrađen je u dve varijante. Prema jedno RQ-4A završen je u februaru 2003, a nakanadno u narednim godinama i RQ-4B sa većim trupom za smeštaj eletronike.

Glavni stajni trap je premešten u posebna kućišta pod krilima.

Ova bespilotna letelica se koristi kao uređaj za elektronsko izviđanje.

TT podaci za RQ-4B

Proizvođač: Northop Grumman Integrated Systems

Namena: Izviđačka bespilotna letelica

Pogonska grupa: turboventilatorski motor Alison Rolls -Royce AE 3007H

Dimenzije: dužina: 14,5 m, visina 4,64 m, razmah krila 39,89 m

Maksimalna masa pri poletanju 14.630 kg

Makismalni korisni teret: 1.361 kg

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track