SLOVENIJA ISPORUČILA TENKOVE M-55S UKRAJINI! Železnicom prebačeni u Poljsku, a onda predati ukrajinskoj vosci!
Foto: Printscreen Youtube

Naoružavanje

SLOVENIJA ISPORUČILA TENKOVE M-55S UKRAJINI! Železnicom prebačeni u Poljsku, a onda predati ukrajinskoj vosci!

Planeta -

Slovenački portal 24ur objavio je ekspluivni snimak i informaciju da je Ljubljana ispunila svoj deo sporazuma sa Nemačkom i da je druga velika donacija oružja Ukrajini stigla je u Ukrajinu, odnosno da je toj državi isporučeno 28 tenkova M-55S odnosno modernizvana varijanta tenka T-55, koji su 2005 povučeni iz operativne upotrebe iz tadašnjeg 74. oklopno mehanizovanog bataljona u Mariboru, koji je kasnije preimenovan u pešadijski puk i uskladišteni.

Naime novinarske ekipe ovog portala su snimile železnički kompoziciju prilikom prolaska kroz železničku stanicu Celje. Inače interesantno je da se snimak načinjen u utorak 22.oktobra, a tekst je objavljne 29. oktobra. Na snimku se vide tenkovi M-55S pod ceradom, a na jednom od vagona vidljiva su i dva tenka za obuku vozača.

Kako je Kijev saopštio tenkovi su uspešno već prebačeni u Ukrajinu i biće poslati na front za ojačavanje oklopno mehanizovanih jednica ukrajinske vojske. Inače trasnprt se vršio želznicom do Poljske.

U zamenu za donaciju, Slovenija će dobiti 40 transportnih vozila iz Nemačke,koja će služiti i za zaštitu i spasavanje saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Sporazum o zameni potpisali su premijer Robert Golob i nemački kancelar Olaf Šolc u septembru.

Inače Slovenija je pre nekoliko meseci u vreme vlasti Janeza Janše razgovarala sa Kijevom o isporuci tenkova M-84A. O tome se uveliko spekulisalo, ali ostalo je sve mrtvo slovo na papiru, jer je u međuvremenu došlo do promene vlasti.

Alpska modernizacija sovjetskih tenkova

Posle odlaska JNA iz Slovenije u toj državi ostalo je nešto više od 60 tenkova tipa T-55, koji su pripadali Mariborskom i Riječkom korpusu JNA koji su delili Sloveniju po zoni odgovornosti. Većina od tih tenkova bila je u veoma lošem stanju i pretio im je otpis. Prvi konkretni koraci napravljeni su 1994 godine, dok je besneo građanski rat u Hrvatskoj i Bosni. Slovenija je u zajedničkoj saradnji sa Izraelom odlučila da modernizuje 60 tenkova T 55 koji su ostali od bivše JNA posle povlačenja oktobra 1991, ali je sa završetkom ratova na Balkanu ta cifra smanjena na 30 primeraka uključujući i dva školska tenka tj tenka za obuku posada tkz. mobilni simulator.

Slovenija je sa izraelskom kompanijom Elbit sistem potpisla ugovor o modernizacij tenka, a krajnji rezultat posle dugotrajnih ispitivanja bio je uvođenje tenkova januara 2002 godine u operativnu upotrebu i njihovo penzionisanje 2005 godine i povlačenje u stratešku rezervu na uštrb okolpnih točkaša Patira.

Zajednički jezik pronađen sa Izraelcima, koje embargo na uvoz naoružanja i vojne opreme nije preterano opterećivao. Prvi koraci su napravljeni tako što je odsečena cev kalibra 100 mm izvršeno peskarenje, a onda se pristupilo modernizaciji tenka ugradnjom nove opreme. Prvi protitp tenka je testiran u pustinji Negev u Izraelu i na poligonu Bač na Primorskoj. Sva testiranja se uspešno obavlejna, a posebno se odlično pokazao top. Međutim slovenački mediji za razliku od vojske nisu bili nimalo naklonjeni ovom tenku, pa su ga znali poprilično da potkače i o njemu su često znali negativno da pišu.

Posle silnih peripetija 30 tenkova uključujući i dva vozila za obuku predata su 2002 na svečanoj ceremoniji 74. okmb „Kleščmani“ u Mariboru. Ti tenkovi su korišteni sve do 2006. godine kada je krenula reorganizacija, a taj bataljon prefiks oklopni ukinuti i preimenovan u pešadijski puk.

Slovenci su svoje M-55 S modifikovali po nekoliko osnovnih karakteristika vatrena moć, oklopna zaštita i pokretljivost. Upornim i istrajnim radom dobijen je tek koji može da se nose sa tenkovima poput T-72 i M-84. Vatrena moć tenka poboljšana je uklanjanjem sovjetskog topa kalibra 100 mm i ugradnjom izraelskog 105 mm koji je baziran na britanskom L7, a koristio se na prvim serijama izraelskog tenka Merakava Mk1 i Mk2. Tim topom su inače ratovali tenkovi 211. okbr Izraelske vojske pukovnika Elija Geve protiv Sirijaca u Libanu 1982. Inače tenkovi imaju slovenački sistem za upravljanje vatrom SUV SGS-55 slovenačke kompanije Fotona. Komandir tenka dobio je osmatračku spravu COMTS-55, dok je vozač opremljen Fotoninim periskopom CODRIS za dan i noć.

Oklopna zaštita tenka poboljšana je ugradnjom eksplozivno -reaktivnog oklopa Super Blaser firme Rafael koji je povećao nivo zaštite tenka od kumulativnih projektila i protivoklopnih raketa. Na M-55S1 reaktivni tenk sastoji se od poloča sa eksplozivom postavljenih na čeonu i bočnu stranu tela tenka. Težina dodatnog oklona je 4 tone, a težina tenka porasla je sa 36 , na 40 tona. Tenk je zadržao postojeći motor jačine 500 KS mada postoji opcija sa motorom od 600 KS.

Cena projekta iznosila je 53,3 miliona evra ili oko 100 miliona tadašnjih maraka.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track