Najnovije vesti

AMERIČKE FEDERALNE REZERVE PONOVO DIŽU KAMATNE STOPE ČETVRI PUT: Novo povećanje i u decembru! Amerika srlja u recesiju?!
Foto: Shutterstock

cnn javlja

AMERIČKE FEDERALNE REZERVE PONOVO DIŽU KAMATNE STOPE ČETVRI PUT: Novo povećanje i u decembru! Amerika srlja u recesiju?!

Planeta

Američke federalne rezerve najverovatnije će u sredu ponovo podići kamatrne stope za tri četvrtine poena, četvrti put zaredom, prenosi CNN i ne isključuje da novo povećanje kamatnih stopa usledi i u decembru.

Veliko pitanje za brojne investitore i američke potrošaće je da li će Federalne rezerve time gurnuti ekonomiju u recesiju.

Postoje nade da se to neće dogoditi, ali ovo je neobeležena teritorija za centralnu banku, jer bivši direktori Feda Anem Grinspen, Ben Bernanke i sadašnja ministarka finansija Dženet Jelen nikada nisu morali da podižu toliko često kamatne stope po ovako velikim iznosima.

Kako navodi CNN, nejasno je šta će ovakvo zatezanje doneti ekonomiji, jer tržište nekretnina već pokazuje znake naprezanja.

Prinosi na obveznice su skočili zbog aktivnosti Federalnih rezervi, ali su kamate na hipoteke, koje imaju tendenciju da se kreću sa desetogodišnjim referentnim okvirom Trezora, naglo skočile ove godine.

Među demokratama u Kapitolu sve su glasnija upozorenja članovima Federalnih rezervi, na čelu sa Džeromom Pauelom da uspore sa podizanjem kamaptnih stopa, jer strahuju od recesije.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja