ANKETE DAJU PREDNOST LULI, ALI BOLSONARO VERUJE U POBEDU: Predsednički izbori podelili Brazil kao nikad pre, zemlja na raskršću
Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia, AP/Marcelo Chello

drugi krug

ANKETE DAJU PREDNOST LULI, ALI BOLSONARO VERUJE U POBEDU: Predsednički izbori podelili Brazil kao nikad pre, zemlja na raskršću

Planeta -

Aktuelni brazilski predsednik desničar Žair Bolsonaro veruje u pobedu protiv nekadašnjeg šefa države levičara Luiza Inasija Lule da Silve u drugom krugu predsedničkih izbora koji se danas održavaju u toj u toj zemlji.

Bolsonaro je, kako javljaju zapadne agencije, posle glasanja na koje je došao odeven u majicu žuto-zelene boje poput nacionalne zastave, rekao "Večeras pobeđujemo... bolje rečeno, večeras pobeđuje Brazil".

Njujork Tajms (NT) ističe da se "Brazil danas suočava s raskršćem" i da će nacija "nakon višemesečnog obraćanja biračima, odlučvati na jednim od najvažnijih izbora u Latinskoj Americi u poslednjih nekoliko decenija, birajući između dva najveća imena moderne brazilske politike" i njihovih polarizovanih vizija o budućnosti zemlje.

Biračka mesta otvorena su u 8:00 sati po lokalnom vremenu, zatvaraju su u 19:00 po sredjnoevropskom vremenu, a pravo glasa ima 156 miliona birača.

Agencije ističu da je reč o "najjače polarizovanim izborima u istoriji" latinoameričke zemlje sa više od 220 miliona stanovnika, a da će preliminarni rezultati biti objavljeni nekoliko sati kasnije.

Trenutni predsednik zalaže se za očuvanje konzervativnih hrišćanskih vrednosti, a bivši obećava povratak naprednijoj prošlosti zemlje.

Većina predizbornih anketa daje prednost Da Silvi, poznatijem kao Lula, ali su politički analitičari saglasni da je predsednička trka u poslednjih nekoliko sedmica postala neizvesnija.

U prvom krugu izbora 2. oktobra Da Silva je bio prvi među 11 kandidata sa 48 odsto glasova, a Bolsonaro drugi sa 43 odsto, što -šprema ocenama agencije Frans Pres pokazuje da su predizborne ankete značajno potcenile popularnost aktuelnog šef države.

Kandidati u Brazilu koji završe prvi u prvom krugu izbora uglavnom pobbede i u drugom krugu, navodi AFP.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track