NOVI UDAR DEMOSTRANATA U LONDONU: Zgrade MI5 i Banke Engleske obojene narandžasto! (VIDEO, FOTO)
Foto: Twitter/ArchRose90

mete

NOVI UDAR DEMOSTRANATA U LONDONU: Zgrade MI5 i Banke Engleske obojene narandžasto! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Klimatski demostranti iz grupe 'Just Stop Oil' poprskali su boju na nekoliko velikih zgrada u centralnom Londonu, od kojih sve "predstavljaju stubove" koji podržavaju industriju fosilnih goriva, navodi grupa.

Sedište britanske domaće obaveštajne službe, MI5, bilo je među najnovijim metama.

U saopštenju objavljenom na internetu, članovi grupe "Just Stop Oil" naveli su da su „prskali narandžastu boju iz aparata za gašenje požara“ na Ministarstvo unutrašnjih poslova, zgradu MI5, Banku Engleske i sedište Nevs Korp na Londonskom mostu u ponedeljak ujutro u 8:30 ujutro. . Grupa pokušava da natera britanske vlasti da zaustave sve nove projekte na bazi fosilnih goriva.

Četiri odabrane zgrade „ predstavljaju stubove koji podržavaju i održavaju moć ekonomije fosilnih goriva – vlada, bezbednost, finansije i mediji “, navodi se u saopštenju.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se da je, tokom napada na zgradu MI5, prolaznik uspeo da zgrabi aparat za gašenje požara i ofarba eko-aktivistu.

Prema tvitu policije Metropola, „službenici su brzo reagovali na sve incidente“ i uhapsili „određeni broj ljudi“ zbog sumnje da su naneli štetu.

JustStop_Oil, London
foto: Twitter/ArchRose90

Pritvaranja u ponedeljak usledila su pored više od 650 hapšenja koja je izvršio Skotland Jard od 1. oktobra, kada je "Just Stop Oil" pokrenuo svoju jednomesečnu kampanju „Okupirajmo Vestminster“ .

Svakog dana ovog meseca, prestonica Velike Britanije je videla različite manifestacije onoga što eko-aktivisti opisuju kao miran „građanski otpor“. Kampanja je uključivala blokade puteva, prskanje boja po zgradama i radnjama, pa čak i napad na čuvenu sliku Vinsenta Van Goga "Suncokreti" supom od paradajza.

Demostranti su upozorili da kraj njihove oktobarske kampanje ne znači da London sada može da se opusti.

- Naše pristalice će se vraćati – danas, sutra i sutradan – i sutradan nakon toga – i svaki dan dok se naš zahtev ne ispuni: nema nove nafte i gasa u Velikoj Britaniji - rekli su.

Just Stop Oil je osnovan u februaru kao jedan od glavnih izvora finansiranja navodi se Fond za klimatske hitne slučajeve – dobrotvorna organizacija sa sedištem u SAD-u koja je takođe finansirala Extinction Rebellion i Insulate Britain, dve organizacije ozloglašene po svojim razornim protestima u Londonu i šire.

Grupa je očigledno proširila svoje proteste izvan Velike Britanije. Prošle nedelje, tri člana su uhapšena u Hagu nakon napada na Vermerovu čuvenu sliku "Devojka sa bisernom minđušom" u muzeju Mauricius - preneo je RT.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track