NEKAD CRNOKOŠULJAŠ SA SVASTIKOM, SAD ZAMENIK MINISTRA: Funkcioner nove vlade 2016. izazvao skandal fotografijom sa naci-žurke
Foto: Printscreen Facebook

sad tvrdi da oseća dubog sram

NEKAD CRNOKOŠULJAŠ SA SVASTIKOM, SAD ZAMENIK MINISTRA: Funkcioner nove vlade 2016. izazvao skandal fotografijom sa naci-žurke

Planeta -

Poslanik desničarske stranke Braća Italije, Galeaco Binjami, koji je izazvao kontroverze 2016. nakon što su novine objavile njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako na levoj ruci nosi nacističku svastiku, imenovan je u ponedeljak za zamenika ministra za infrastrukturu.

Bignamiju će nadređeni biti čelnik desničarske stranke Liga, Mateom Salvinijem, koji je ministar infrastrukture i potpredsednik vlade.

Premijerka Đorđa Meloni, koja je lično objavila Bignamijevo imenovanje na konferenciji za novinare, čelnica je Braće Italije, stranke koja svoje korene vuče iz postfašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI).

Bignami (47) je prošloga meseca izabran je za drugi mandat u parlamentu. Dugo je bio deo talijanske radikalne desnice, ali je deo svoje političke karijere proveo u umerenijoj stranci Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

U ponedjeljak je izjavio da oseća "dubok sram" zbog fotografija i odlučno je osudio "svaki oblik totalitarizma", nazivajući nacizam i bilo koji pokret povezan s njim "apsolutnim zlom".

Meloni nije komentarisala fotografiju iz 2016. ali je odlučno osudila zloglasne rasističke, antijevrejske zakone koje je doneo diktator Benito Mussolini 1938. godine.

Prošle nedelje je rekla parlamentu da "nikad nije osećala nikakve simpatije prema fašizmu".

"Uvek sam smatrala (antisemitske) rasne zakone iz 1938. najnižom tačkom italijanske istorije sramotom koja će zauvek okaljati naš narod", rekla je u parlamentu.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja