BRITANSKA MINISTARKA POLICIJE NA UDARU KRITIKA: Dolazak migranata preko Lamanša nazvala invazijom na južnu obalu
Foto: EPA / STUART BROCK

bruka

BRITANSKA MINISTARKA POLICIJE NA UDARU KRITIKA: Dolazak migranata preko Lamanša nazvala invazijom na južnu obalu

Planeta -

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Brejvermen izjavila je da migranti koji prelaze Lamanš čamcima vrše "invaziju" na južnu obalu države i time izazvala burnu reakciju javnosti. Brejvermen je juče izjavila da je "ilegalna imigracija izmakla kontroli" i da migranti vrše "invaziju na južnu obalu", dok je govorila o uslovima u centru za evidenciju i obradu molbi tražioca azila čiji objekti mogu da prihvate 1.600 osoba, a u njemu je bilo njih oko 4.000.

Ministar za imigraciju Robert Dženrik ogradio se od njenih reči.

- U poslu kao što je moj morate veoma pažljivo da birate reči. Nikada ne bih demonizovao ljude koji dolaze u ovu državu u potrazi za boljim životom, rekao je on.

Premijer Riši Sunak izjavio je danas da će Velika Britanija "uvek biti saosećajna i zemlja dobrodošlice", saopštio je njegov portparol.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA-EFE/STUART BROCK

Broj tražilaca azila koji pokušavaju da čamcem stignu do Britanije se stalno povećava, a sistem za razmatranje molbi je usporen zbog previranja u konzervativnoj vladi, koja je u roku od godinu dana dobila svog trećeg premijera i ministra unutrašnjih poslova.

Menston, bivši aerodrom u jugoistočnoj Engleskoj, trebalo bi da bude privremeni centar za obradu molbi u kojem tražioci azila provode 24 sata pre nego dobiju dugoročniji smeštaj.

Medjutim grupe za izbeglice kažu da su neki ljudi tu zaglavljeni nedeljama, da neke porodice spavaju u šatorima i da je bilo slučajeva raznih bolesti. Kritičari optužuju Brejvermen da namerno pogoršava uslove u Manstonu i da odbija da rezerviše hotelske sobe za tražioce azila.

Nešto više od 48.000 osoba zatražilo je azil u Velikoj Britaniji 2021. godine, manje nego u Nemačkoj, Francuskoj ili Španiji, ali se povećao ;broj onih koji pokušavaju da predju Lamanš čamcima.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track