ŠOKANTNO! UKRAJINCI PRIZNALI - NE MOŽEMO DA SE ODBRANIMO OD RUSKIH RAKETA: Domet je takav da mogu da pogađaju ciljeve bilo gde!
Foto: Printscreen Youtube

Ukrajinsko Vazduhoplovstvo saopštilo

ŠOKANTNO! UKRAJINCI PRIZNALI - NE MOŽEMO DA SE ODBRANIMO OD RUSKIH RAKETA: Domet je takav da mogu da pogađaju ciljeve bilo gde!

Planeta -

Ukrajinsko Vazduhoplovstvo saopštilo je danas da trenutno nema efikasnu odbranu od balističkih projektila koje Iran planira da pošalje Rusiji.

Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je da je domet iranskih balističkih raketa koje navodno stižu u Rusiju 300 do 700 kilometara, što bi Rusiji omogućilo da pogađa ciljeve bilo gde u Ukrajini.

"Velika je verovatnoća da će rakete biti isporučene severno od ukrajinske granice, odakle mogu da budu lansirane preko cele teritorije Ukrajine", rekao je Ihnat danas na konferenciji za novinare održanoj u Kijevu.

Ranije danas, CNN je objavio da se Iran sprema da Rusiji pošalje dodatnih 1.000 komada oružja, uključujući balističke rakete zemlja-zemlja i dronove kamikaze.

Na pitanje da li su oružane snage Ukrajine spremne da se brane od ovakvih tipova iranskih projektila, Ihnat je rekao da će Ukrajina "preduzeti sve zaštitne mere koje može protiv takvih projektila". Međutim, on je upozorio da trenutno nemaju efikasnu odbranu od takvih projektila.

"Teoretski ih je moguće oboriti, ali je veoma teško uraditi sa onim što trenutno imamo na raspolaganju“, dodao je on, prenosi Index.hr.

"Imamo protivvazdušnu odbranu, a ne protivraketnu odbranu“, rekao je Ihnat i dodao da Ukrajina veruje da Rusiji ponestaje sopstvenih raketa Iskander-M, što je primorava da se okrene Iranu. "Očigledno, ove rakete im dolaze da zamene iskandere, kojih im ponestaje", rekao je portparol.

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, nazvao je Teheran "učesnikom u agresiji".

"Iran šalje rakete u Rusku Federaciju i zna da će Rusi njima napasti naše gradove. Oni obučavaju Ruse da koriste dronove znajući da će njima napasti ukrajinski energetski sektor i izazvati novi talas izbeglica prema evropskim Sindikat", objavio je Podoljak na Tviteru.

Kurir.rs/B92/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track