PLANIRALA NAPADE NA KOLEDŽ I TRŽNI CENTAR: Vođa ženskog terorističkog bataljona ISIS-a poreklom iz Kanzasa, osuđena na 20 godina
Foto: Printscreen Twitter

presuda suda u sad

PLANIRALA NAPADE NA KOLEDŽ I TRŽNI CENTAR: Vođa ženskog terorističkog bataljona ISIS-a poreklom iz Kanzasa, osuđena na 20 godina

Planeta -

Vođa ženskog terorističkog bataljona ISIS-a Alison Fluk-Ekren, poreklom iz Kanzasa, osuđena je na 20 godina zatvora pred sudom u Aleksandriji u Virdžiniji zbog planiranja napada eksplozivom na jedan koledž u SAD na srednjem zapadu i jedan tržni centar, objavio je danas Si-Bi-Es njuz.

Fluk-Ekren (42) osuđena je u utorak pošto je priznala pred sudom da je planirala napad na jedan koledž u SAD i da je obučavala više od 100 žena za bataljon Islamske države (ISIS) u Siriji, navodeći da žali zbog svojih postupaka.

Tužioci su njene priznate radnje opisali kao "monstruozne", napisavši u podnesku pre izricanja kazne da je Fluke-Ekren "isprala mozak mladim devojkama i obučila ih da ubijaju" nakon što je napustila sopstvenu porodicu da bi "napravila karijeru u terorizmu" u Libiji.

Protiv Fluk-Ekren svedočila je i njena ćerka Lejla Ekren koja je pred sudom rekla da je majka maltretirala i tukla i nju i njenu braću i sestre dok su živeli sa njom u Siriji, koristeći pri tom i hemijske supstance.

Ekren je takođe otkrila da ju je majka udala za borca Islamske države kada je imala 13 godina.

Fluke-Ekren je u utorak oštro demantovala navode svoje ćerke, nazvavši ih "nečuvenim" i "odvratnim".

- Šokirana sam i užasnuta optužbama, rekla je Fluke-Ekren na sudu.

Njen pravni tim je takođe tvrdio da novootkrivene optužbe o zlostavljanju nisu relevantne za zločin koji je ona priznala i da „ona nema dovoljno vremena ili resursa da u potpunosti istraži i opovrgne ove navode“.

Fluke-Ekren je prešla na islam pre nekoliko godina, dok je pohađala Univerzitet u Kanzasu i bila je "sklona revništvu", rekao je njen otac, prema vladinom podnesku. Pobegla je u Egipat, Libiju i na kraju Siriju.

(Kurir.rs/CBS news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track