SEVERNA KOREJA LANSIRALA INTERKONTINENTALNU BALISTIČKU RAKETU: Projektil preleteo 760 km dostigao visnu od 1.920 km i pao u more!
Foto: EPA / KCNA

uzbuna u japanu

SEVERNA KOREJA LANSIRALA INTERKONTINENTALNU BALISTIČKU RAKETU: Projektil preleteo 760 km dostigao visnu od 1.920 km i pao u more!

Planeta -

O

Severna Koreja je ispalila još tri balističke rakete, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), prema Japanskom moru, saopštila je južnokorejska vojska. Eskalacija tenzija i agresivno pojačavanje testiranja oružja izazvali su uzbunu u regionu, a SAD, Južna Koreja i Japan su odgovorile lansiranjem projektila i zajedničkim vojnim vežbama.

Severna Koreja je – sudeći po izjavama načelnika Generalštaba Južne Koreje – lansirala raketu dugog dometa iz oblasti Pjongjanga oko 7.40 po lokalnom vremenu (23.40 po srednjeevropskom vremenu). Izvor je za Bi-Bi-Si potvrdio da je u pitanju ICBM.

Preleteo je oko 760 kilometara i dostigao visinu od oko 1.920 kilometara. Međutim, prema novinskoj agenciji Jonhap, pozivajući se na izvore, očigledno je pao usred leta i pao u more.

Interkontinentalne rakete inače mogu da dostignu više od 5.500 kilometara. Rezolucije UN zabranjuju Severnoj Koreji da testira balističke rakete, od kojih neke mogu da nose nuklearnu bojevu glavu.

Pošto bi projektil mogao da stigne do Japana, lokalne vlasti su zamolile stanovnike tri prefekture na severu zemlje da se evakuišu na bezbedno. Vlasti u Tokiju su prvobitno objavile da je projektil preleteo japansku teritoriju, ali su kasnije to demantovali.

„Utvrđeno je da bi projektil mogao da preleti japanski arhipelag, pa je upozoren“, rekao je ministar odbrane Jasukazu Hamada, a prenosi francuska novinska agencija AFP. Prema njegovim rečima, projektil „nije prešao japanski arhipelag, već je nestao iznad Japanskog mora“.

Pjongjang je takođe ispalio dve balističke rakete kratkog dometa iz oblasti Kaečon, oko 90 kilometara severno od Pjongjanga.

Incident se dogodio dan nakon što su obe Koreje ispalile rakete jedna na drugu. Severna Koreja je lansirala više od 20 projektila različitih tipova, od kojih je jedna pala u blizini južnokorejskih voda, što je južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol nazvao „de fakto teritorijalnom invazijom“. Južnokorejska vojska je kao odgovor ispalila tri projektila vazduh-zemlja. Severna Koreja je takođe juče lansirala najveći broj projektila u jednom danu.

Rečeno je da je to odgovor na zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje dve zemlje izvode ove nedelje, a koje je Pjongjang oštro kritikovao kao „agresivne i provokativne“. Američki Stejt department osudio je lansiranje, upozoravajući da ono „pokazuje pretnju koju (Severnokorejsko) ilegalno oružje za masovno uništenje i programi balističkih projektila predstavljaju njenim susedima, regionu, međunarodnom miru i bezbednosti i globalnoj agendi neširenja. " „SAD osuđuju lansiranje interkontinentalne balističke rakete“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, dodajući da „naše obaveze u odbrani Republike Koreje i Japana ostaju gvozdene“.

Takođe je došlo samo mesec dana nakon što je Severna Koreja ispalila balističku raketu iznad Japana – prvu u poslednjih pet godina.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su trenutno na najvećem nivou u poslednjih nekoliko godina, pošto je Pjongjang nedavno izveo nekoliko testova naoružanja, uključujući taktičke nuklearne vežbe, na koje su Seul i Vašington odgovorili zajedničkim vojnim vežbama. Pored toga, Južna Koreja je nedavno prvi put u poslednjih pet godina uvela sankcije Severu.

Severna Koreja je takođe u septembru promenila svoje zakone o nuklearnom oružju, a severnokorejski lider Kim Džong Un proglasio je zemlju „nepovratnom nuklearnom silom“, efektivno eliminišući mogućnost nuklearnih pregovora sa međunarodnom zajednicom. U međuvremenu, mnoge zemlje, kao i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozoravaju na moguću novu nuklearnu probu Severne Koreje, sedmu po redu i prvu od 2017. godine.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track