TI SI SAMO FANATIK SA AR-15 I KOMPLEKSOM BOGA. TI SI NIŠTA BEZ SVOJE GLUPE PUŠKE: Osuđen Nikolas Kruz sa masakr u školi 2018.
Foto: Amy Beth Bennett / AFP / Profimedia

doživotni zatvor

TI SI SAMO FANATIK SA AR-15 I KOMPLEKSOM BOGA. TI SI NIŠTA BEZ SVOJE GLUPE PUŠKE: Osuđen Nikolas Kruz sa masakr u školi 2018.

Planeta -

Na Floridi je završeno suđenje 24-godišnjem Nikolasu Kruzu, koji je posejao smrt u srednjoj školi Parkland 2018. Pri tome je ubio 17 učenika i zaposlenih u školi.

Pre izricanja presude rođaci žrtava su mogli direktno da se obrate napadaču, od kojih su mu mnogi poželjeli bolnu smrt. "Ti si samo fanatik sa AR-15 i kompleksom Boga. Ti si ništa bez svoje glupe puške", rekla mu je Samanta Fuentes, koju je Kruz upucao u nogu.

Nikolas Kruz
foto: Amy Beth Bennett / AFP / Profimedia

Sud u Fort Loderdejlu na Floridi u sredu je osudio 24-godišnjeg Nikolasa Kruza na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta. Kruz je mirno sedeo i slušao kako sudija Elizabet Šerer izriče kaznu. Ovaj 24-godišnjak će sada biti prebačen u savezni zatvor, gde će ostati do smrti.

I pre izricanja presude, članovi porodica žrtava imali su priliku da se direktno obrate Kruzu. Mnogi su mu poželeli bolnu smrt. "Nadam se da će vam zatvorenici koje ćete sresti u novom životu nanositi ovaj bol. Iznova i iznova dok ne budete vikali za milost, baš kao i svoje žrtve", rekao je Maks Šahter, otac 14-godišnjaka koji je poginuo u pucnjavi.

Nikolas Kruz
foto: Amy Beth Bennett / AFP / Profimedia

En Remzi, majka 17-godišnje Helene, nazvala je Kruza zlom osobom, a Inez Hikson domaćom teroristkinjom koja je ubila njenog svekra. Samanta Fuentes, koju je Kruz pogodio u nogu, nazvala ga je „fanatikom sa AR-15 i kompleksom Boga“. "Ti si niko bez svog glupog pištolja", rekla mu je.

Kruz je imao 19 godina kada je 14. februara 2018. izveo napad na svoju bivšu srednju školu, Marjori Stoneman Douglas u Parklandu, poluautomatskom puškom AR-15. Pucnjava, koju je planirao sedam meseci, trajala je sedam minuta, ispalivši ukupno 140 hitaca. Ubio je 17 učenika i zaposlenih u školi. On je prošle godine na sudu priznao krivicu.

Nikolas Kruz
foto: Amy Beth Bennett / AFP / Profimedia

24-godišnjaku je prvobitno pretila smrtna kazna, ali 12-člana porota nije uspela da postigne neophodan konsenzus koji je po zakonu potreban za izricanje smrtne kazne. Izabrali su drugu opciju, a to je doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta. Mnogi rođaci žrtava bili su zgroženi odlukom porote, rekavši da je za tako gnusan zločin potrebna smrtna kazna.

Kruz je izvršio ubistva na "hladan, proračunat i s predumišljajem", čuo je sud. Porota u svojoj odluci nije uzela u obzir olakšavajuće okolnosti na koje je odbrana navela. Kruzovi advokati su tvrdili da je njegova majka zloupotrebljavala drogu i alkohol tokom trudnoće, a Kruz je rođen sa poremećajem fetalnog alkoholnog spektra.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track