OVO JE ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI: Prestonica Indije ponovo se guši u otrovnom smogu, bes građana PROKLJUČAO
Foto: Sakib Ali/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

ZAGAĐENJE PROBIJA REKORDE

OVO JE ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI: Prestonica Indije ponovo se guši u otrovnom smogu, bes građana PROKLJUČAO

Planeta -

Dvadeset miliona građana Delhija zapravo udiše smog jer je indeks kvaliteta vazduha (AQI) probio "teške" i "opasne" kategorije u gotovo svim nadzornim stanicama u indijskom glavnom gradu, zbog čega je zatraženo da se zatvore škole, prenosi Hina.

AQI je premašio 450 na mnogim mestima u četvrtak ujutro, prema podacima središnjeg tela za kontrolu zagađenja.

Vrednost iznad 400 utiče na zdrave ljude, a ozbiljno pogađa one s postojećim bolestima, rekla je savezna vlada.

„Ono što se događa sa zagađenjem vazduha u Delhiju nije ništa drugo nego zločin protiv čovečnosti!“ napisao je ugledni kolumnista Suhel Seth na Tviteru. „To je potpuni kolaps odgovornosti“, dodao je.

Najzagađeniji glavni grad na svetu prekriven je smogom svake zime jer hladan i težak vazduh zadržava građevinsku prašinu od isparavanja vozila i dim od spaljivanja useva u susednim državama kako bi se polja očistila za sledeći usev.

Niže temperature, hladniji vetrovi i promena njihovog smera u to vrieme povremeno pogoršavaju kvalitet vazduha. Roditelji i ekolozi pozvali su da se zatvore škole.

„Znam da deca ne glasaju za vas, ali svejedno, zahtevam od svih glavnih ministara u Delhiju (regiji glavnog grada) da odmah zatvore sve škole“, napisao je ekološki aktivista Vimlendu Jha na Twitteru.

„Nije normalno udisati 500+ AQI, ne za našu decu, a već svako treće dete ima neki plućni problem“, poručio je.

Delhi je ove nedelje prekinuo većinu građevinarskih radova i radova na rušenju da smanji zagađenje i pozvao građane da se zajedno voze u automobilima i na motociklima, rade od kuće kad je to moguće i smanje upotrebu uglja i drva za ogrev.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track