U UKRAJINI SVE VIŠE STRADAJU CIVILI! Eksperti: Dobro je što se obnavlja izvoz žita, ali to neće zaustaviti rat BIĆE JOŠ GORE
Foto: Printscreen/YouTube

U UKRAJINI SVE VIŠE STRADAJU CIVILI! Eksperti: Dobro je što se obnavlja izvoz žita, ali to neće zaustaviti rat BIĆE JOŠ GORE

Planeta -

Na pitanje da li će odluka Rusije da obnovi snabdevanje žitom preko Crnog mora dovesti do smirivanja sukoba, u Jutarnjem programu Kurir televizije odgovrali su Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta u Kuriru i Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku.

jutarnj
foto: Kurir Televizija

- Odluka da se dozvoli izvoz žita je dobra, da oni koji nemaju veze sa sukobom ne bi trpeli posledice. Ipak, to ne znači da će se sukob između Kijeva i Moskve smiriti, jer nijedna strana ne želi da napravi ustupke. Imamo izjavu Zelenskog da Ukrajina neće stati dok ne oslobodi sve svoje teritorije, što je teško izvodljivo. Mislim da rat ne samo da će prestati nego da će se naprotiv intenzivirati - ocenio je Zubenica.

07:05

U UKRAJINI SVE VIŠE STRADAJU CIVILI! Eksperti: Dobro je što se obnavlja izvoz žita, ali to neće zaustaviti rat BIĆE JOŠ GORE

Mlakar smatra da će Ukrajina poštovati date garancije za rusku bezbednost, jer se na osnovu proteklih događaja vidi da Rusija na svaki nepromišljeni potez Kijeva reaguje odmazdom:

- Moskva je dobila garancije od Kijeva da neće ometati bezbednost isporuke. KIijev se već dva puta suočio sa odmazdom i jasno je da Rusija oštro kažnjava svaki nepromišljeni potez Kijeva, što Ukrajinci imaju u vidu.

jutarnj
foto: Kurir Televizija

- Kako rat ide svojim tokom, sve se manje pazi kojim sredstvima će se ratovati. Imate ubistvo ćerke Aleksandra Dugina i napada na Krimski most, a s druge strane imate napade Rusije na energetsku, pa i civilnu infrastrukturu Ukrajine i to je veliki problem, jer će biti sve više žrtava. Vidimo da rat sve više pogađa civilno stanovništvo. Sami zvaničnici Rusije su izjavljivali da su pribegavali odmazdi zbog poteza Ukrajine koji je Rusija doživela pre svega kao poniženje - smatra Zubenica.

Andrej Mlakar analizirao je stanje na Ukrajinskom frontu. On je konstatovao da je jutros počeo ruski udar u Donjecku.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

Ukrajinci su, takođe neselektivnim udarima gađali Donjeck. Noć nije bila nimalo mirna. U blizina Harkova došlo je do udara dronovima kamikazama. Na meti jutrošnjih ruskih udara bila je fabrika koja proizvodi rakete Himars. Najveća bojazan Moskve jeste da grad Herson bude poplavljen, i zbog toga su dovukli napredne PVO sisteme u to područje. Luganska oblast je u najvećem delu pod potpunom kontrolom - objasnio je Mlakar.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track