MEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ATOMSKU ENERGIJU: Nema dokaza da Ukrajina pravi prljavu bombu
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

saopštenje

MEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ATOMSKU ENERGIJU: Nema dokaza da Ukrajina pravi prljavu bombu

Planeta -

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da za sada nije pronašla "nikakav znak o neprijavljenim nuklearnim aktivnostima" na tri mesta ispitivana na zahtev Kijeva, koga Moskva optužuje da je sklonio dokaze o pripremi "prljave bombe".

„Naša procena tehničkih i naučnih rezultata koje imamo do sada nije pokazala nikakav znak neprijavljenih nuklearnih ili materijalnih aktivnosti na te tri lokacije”, rekao je šef IAEA Rafael Grosi u saopštenju.

Grosi je naveo da će što je pre moguće podneti izveštaj o rezultatima ekoloških uzoraka, misleći na uzorke koje su uzeli inspektori IAEA.

Inspekcije su izvršene u Institutu za nuklearna istraživanja u Kijevu, u fabrici za eksploataciju ruda u mestu Žovti Vodi i u fabrici u Dnjepru, na pisani zahtev Ukrajine da se pošalju timovi IAEA.

U saopštenju UN agencije navodi se da su poslednjih dana inspektori mogli da završe predviđene aktivnosti i bez smetnji da stignu do tih lokacija.

Rusija je optužila Ukrajinu da se sprema da upotrebi „prljave bombe“ protiv njene vojske, ali Kijev sumnja da Rusija hoće da upotrebi takvu bombu i da za to okrivi Ukrajinu i time posle opravda upotrebu nuklearnog oružja od strane Moskve, čije trupe gube tritorije na istoku i jugu Ukrajine.

„Prljava bomba“ je konvencionalna bomba okružena radioaktivnim, biološkim ili hemijskim supstancama koje se rasprše prilikom eksplozije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje zatražio od IAEA da izvrši inspekciju ukrajinskih nuklearnih lokacija što je pre moguće.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track