AMERIČKI MINISTAR ODBRANE LOJD OSTIN ZAPRETIO: Svaki napad na SAD i Južnu Koreju bio bi kraj za režim Kim Džong Una!
Foto: AP Alexander Zemlianichenko, Sarah Silbiger / Getty images / Profimedia

direktno upozorenje

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE LOJD OSTIN ZAPRETIO: Svaki napad na SAD i Južnu Koreju bio bi kraj za režim Kim Džong Una!

Planeta -

Državni sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u četvrtak da bi svaki nukelarni napad na SAD i njene saveznike od strane Severne Koreje, bio bi kraj za režim Kim Džong Una.

Prema zajedničkom saopštenju koje je objavilo Ministarstvo odbrane SAD, tokom sastanka sa južnokorejskim ministrom odbrane Li Jong-Supom, Ostin je rekao:

„Svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike i partnere, uključujući upotrebu ne Strateško nuklearno oružje, neprihvatljivo je i rezultiraće krajem Kimovog režima.

Sličan jezik je uključen u američku nacionalnu odbrambenu strategiju, koja je objavljena prošle nedelje.

U tom dokumentu se delimično kaže: „Naša strategija za Severnu Koreju prepoznaje pretnju koju predstavljaju njeni nuklearni, hemijski, raketni i konvencionalni kapaciteti, a posebno potreba da se Kimovom režimu jasno stavi do znanja o strašnim posledicama ako upotrebi nuklearno oružje... nije scenario u kojem bi Kimov režim mogao da upotrebi nuklearno oružje i preživi.

Ostin, penzionisani general američke vojske i prvi afroamerički sekretar odbrane, razgovarao je sa novinarima u Pentagonu zajedno sa Lijem.

„Ministar Li i ja smo danas imali izuzetnu diskusiju“, rekao je Ostin. „Razgovarali smo o tome kako je DNRKnastavila sa provokacijama i destabilizujućim akcijama, a u ovom trenutku pojačanih tenzija, naš savez je čelični.

„Sjedinjene Države ostaju u potpunosti posvećene odbrani Južne Koreje. Naša proširena posvećenost odvraćanja je čvrsta i uključuje čitav niz naših nuklearnih i konvencionalnih i raketnih odbrambenih kapaciteta.”

On je rekao da dve zemlje planiraju da se vrate velikim vojnim vežbama na poluostrvu.

Bajdenova administracija je preduzela takve korake nakon četiri godine u kojima je Donald Tramp stavio neviđeni naglasak na odnose između Seula i Vašingtona, rekavši da želi da Južna Koreja plati američku vojnu pomoć od Korejskog rata 1950-53.

U Pentagonu je Ostin rekao da su SAD „posvećene izgradnji napora Bajdenove administracije da ojačaju integrisano odvraćanje i da obezbedi da ovaj savez nastavi da jača bezbednost i stabilnost na Korejskom poluostrvu i širom Indo-Pacifika“.

Kurir.rs/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track