ZAŠTO JE ANTON VASILJEVIČ TURKULJ I GRU UZEO VATIKAN ZA METU: Unijati i rat protiv bolješvika i pravoslavlja na istoku Evrope!
Foto: EPA / Claudio Peri

Carska Rusija i papa

ZAŠTO JE ANTON VASILJEVIČ TURKULJ I GRU UZEO VATIKAN ZA METU: Unijati i rat protiv bolješvika i pravoslavlja na istoku Evrope!

Planeta -

O generalu Antonu Vasiljeviču Trkulju, odnosno Turkulu, generalu GRU inače bivšem plemiću se malo ili uopšte ne zna na ovim prostorima, ali и u svetu. Kad se rodio, školovao. Ono što se jedino zna opisano je na nekih 40 strana knjige " Pacovski kanali" Džona Loftusa koja kod nas ima nekoliko izdanja a jedino validno je iz 1991.

Ovde ćemo napraviti kratki uvod zašto je Turkulj ili Trkul, odnosno GRU pod lupu stavio Vatikan i odatle obaveštajno delovao.

Protivrečje između Vatikana i Sovjetskog Saveza potiče iz potiče iz toga što je Vatikan, odnosno papa Lav XIII video boljševičku revoluciju i komunizam kao veliku opasnost za Zapad.

Iako Vatikan do Lateranskih dogovora između Italije i katoličke crkve nije bio država, Lav XIII je još za vreme Prvog svetskog rata 1917. video komunizam kao pretnju.

Vatikan ja imao jak uticaj na katoličke države, Francusku, Italiju, južni deo Nemačke.

Vatikan je video ateizam kao svog teološkog/idejnog protivinika. To je prestalo da bude pravoslavlje, ali Vatikanova fiksacija Istokom nije mogla da prestane, pa Vatikan u suštini od vajkada ima ideju da zagospodari Istokom, još od vremena Vizantije.

Vatikan je više je opsednut istokom nego popravljanjem samog sebe. Vatikan nije bio spreman da prizna svoje grehe, ako izuzmemo papu Frančeska. Vatikan je bio zainteresovan za dobre odnose sa nacističkom Nemačkom, zato što Papa Pije XII u to vreme je hteo pošto poto da sklopi dil sa Hitlerom da se potpiše konkordat, odnosno konkordat između nacističke Nemačke i katoličke crkve, da bi se zaštitilo katoličnastvo, od većinskog portestantizma, ateizma i germanskog neopaganizma.

A stvar u tome je što ta opsesija Vatikana i katoličke crkve Istokom je bila milenijumska i nije mogla tek tako lako da prestane.

U centru Moskve i dan danas postoji katolička crkva čiji sveštenik je jezuita. Jezuiti imaju svoj sajt na ruskom. Ovo je samo mala napomena da čitoaci znaju šta se dešava.

Postoji knjiga, koja je napisao Džon Konvel zove se Hilterov papa, koja je prevedena na srpski, toplo je prpeoručujem svakom čitaocu. Izuzetna knjiga.

Veliku ulogu u katoličkom nastupanju na istok su igrali ukrajinski grko-katolici koje je u vreme Prvog i Dugog svetskog rata predvodio Andrej Pšeticiki. Oni ga smatraju svecem. On je poljski plemić poreklom.

Grko-katolika ima 5 miliona uglavnom u zapadnoj Ukrajini i oni su glavni motor ukrajinskog nacionalizma i antipravoslavlja u Ukrajini. I ne smemo da zaboravimo da je otac Stepana Bandere, Andrej Bandera bio grkokatičkli sveštenik.

Kad se sve ovo ima u vidu ne treba da čudi zašto je Turkulj za jednu od svoh mneta uzeo baš Vatikan. Tako da rat između Turkula i Vatikina i GRU i Vatikana zaslužuje punu pažnju.

Kurir.rs/A.Mlakar/B.Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track