PUTIN: Broj mobilisanih dostigao 318.000 vojnika! Zahvaljujući posvećenosti dobrovoljaca! njih 49 hiljada već u borbi
Foto: EPA/ ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL

polaganjE cveća na spomenik Mininu i Požarskom

PUTIN: Broj mobilisanih dostigao 318.000 vojnika! Zahvaljujući posvećenosti dobrovoljaca! njih 49 hiljada već u borbi

Planeta -

Broj Rusa mobilisanih za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini dostigao je 318.000 zahvaljujući posvećenosti dobrovoljaca, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji polaganja cveća na spomenik Mininu i Požarskom u Moskvi.

"Već imamo 318 hiljada (mobilisanih. - pribl. ur.). Zašto 318 hiljada - jer dolaze dobrovoljci. Broj dobrovoljaca se ne smanjuje", rekao je on. "Je važno." Delimična mobilizacija u Rusiji

Prema rečima predsednika, 49 hiljada ljudi već obavlja borbene zadatke u ruskim trupama, svi ostali su angažovani na obuci.

"Ovo je veoma veliki broj ljudi. Ostale su porodice - majke, očevi, deca, žene. Naravno, država čini sve da ih podrži", rekao je Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra najavio delimičnu mobilizaciju. Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua , potrebno je da se kontroliše linija dodira od 1.000 kilometara i oslobođene teritorije u Ukrajini . Planirano je da se u ruske oružane snage angažuje ukupno 300.000 rezervista, što je nešto više od procenta ukupnog mobilizacionog resursa zemlje.

Ranije je Ministarstvo odbrane najavilo prestanak služenja vojnog roka građana iz rezervnog sastava, pošto su već uspeli da angažuju kadar neophodan za izvršavanje zadataka SVO.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track