ADMIRAL RIČARDS ZABIRNUT: Kina razvija svoje nukelarno oružje mnogo brže od Sjedinjenih Država! Hoće da imaju 1.000 bojevih glava
Foto: Printscreen Facebook

Zabrinut

ADMIRAL RIČARDS ZABIRNUT: Kina razvija svoje nukelarno oružje mnogo brže od Sjedinjenih Država! Hoće da imaju 1.000 bojevih glava

Planeta -

Admiral Čarls Ričards komandant Američke strateške komande, koja nadizire američko nuklearno naoružanje upozorio je da Kina razvija svoje nuklearno oružje mnogo brže od Sjedinjenih Država i to pitanje nazvao kratkoročnim problemom", rekao je na jednom zatvorenom sastanku koji je održan skoro.

Dok zvaničnici Pentagona već godinama upozoravaju da kinesko jačanje nuklearnog arsenala, komentari admirala Čarsla Ričarda pokazuju situaciju strašnijom, nego što su drugi zvaničnici ranije izjavljivali, prenosi CNN.

Admiral Ričard je razvoj kineskog nuklearnog naoružanja nazvao kratkoročnim problemom.

"Kako ta kriva raste, neće više biti važno koliko je dobar naš operatvini plan, koliko su dobri naši komandnati, ili koliko su dobre naše snage, nećemo ih imati dovoljno, a to je veoma kratkoročan problem, rekao je admiral.

Naime, o ovome je admiral govorio na godišnjem simpozijumu Pomorske lige podmorničara koji je održan u sredu. Događaj jeste bio zatvoren za javnost, ali se njegov govor pojavio u novinskom članku novine, koju izdaje Ministarstvo odbrane SAD.

Bajdenova administracija i dalje Kinu naziva glavnim globalnim konkurentom SAD i nagoveštava da će krenuti u razvoj svog novog nuklearnog naoružanja i to je predstavi okriz niz strateških dokumenata, koji objašnjavaju vojnu i odbrambenu strategiju SAD, koji su objavljeni krajem oktobra.

Kina namerava da poseduje 1.000 nukelarnih bojevih glava do kraja decenije, navodi se u jednom od političkih dokumenata o kineskom programu neklearnog naoružanja.

Ričard je svedočio još 2021. o strateškom proboju Kine.

"Eksplozivni rast i modernizacija njenih nuklearnih i konvencionalnih snaga mogu biti samo ono što ja opisujem kao zapanjujuće, i, iskreno, ta reč oduzima dah", rekao je Ričard.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track