TUGA NA KIPRU: Preminuo arhiepiskop Hrizostom II! Izgubio bitku sa rakom!
Foto: AP/Philippos Christou

oglasili se lekari

TUGA NA KIPRU: Preminuo arhiepiskop Hrizostom II! Izgubio bitku sa rakom!

Planeta -

Arhiepiskop Hrizostom II preminuo je u ponedeljak ujutru, posle duge borbe sa rakom, u 81. godini .

Kako se navodi u saopštenju koje su potpisali lekari koji leče Josif Kasios, Dimitris Papamihael, Petros Agatanđelu, Mihalis Protopapas, arhiepiskop je „mirno zaspao nakon što je hrabrošću, strpljenjem i hrišćanskom hrabrošću dočekao iskušenje svoje bolesti“.

Ono što smo mi koji smo mu bili bliski iskusili u teškim časovima njegove bolesti, bila je njegova poniznost, dobrota njegove duše i duboka vera, kao i briga za svoje stado“, dodaje se u saopštenju.

Izborni proces za imenovanje novog arhijereja uslediće nakon smrti arhiepiskopa Hrizostoma II u ponedeljak ujutru.

Na osnovu Statuta Crkve, određeni proces se odvija u dve faze: a) priprema trijumvirata, sa univerzalnim glasanjem, i b) izbor Arhiepiskopa od strane Svetog Sinoda.

Prema članu 23, na datum koji je odredio Nadzornik u poslatoj okružnici, održavaju se izbori, opštim tajnim glasanjem, za formiranje trijumvirata. Pravo glasa imaju svi pravoslavni hrišćani, stariji od osamnaest godina, koji su stalno, najmanje godinu dana, nastanjeni na Kipru, a upisani su u birački spisak, koji potvrđuje Sveti sinod. U roku od pet dana, od isteka roka za podnošenje prigovora, Sveti Sinod saziva Nadzornik, odlučuje o njima, a zatim prelazi na potvrđivanje rezultata i sastavljanje trijumvirata, od tri lica koja su glasala većinu. U slučaju nerešenog rezultata, žrebanje se održava tokom zasedanja Svetog sinoda. U roku od tri dana, od formiranja trijumvirata, Sveti Sinod saziva Nadzornik, radi izbora Arhiepiskopa.

Arhiepiskopa bira trijumvirat onog koji je okupio apsolutnu većinu članova Svetog sinoda. Ako se to ne postigne, ili se glasanje ponovi, na istoj sednici Svetog sinoda, između dva lica koja su izglasala većinu, a za arhijereja se bira onaj koji dobije najviše glasova. U slučaju nerešenog rezultata, održava se lutrija.

Kurir.rs/Philenews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track