VITALIJI KLIČKO: Putinova namera je da smrznemo! Njemu ne trebaju Ukrajinci, njemu treba teritorija!
Foto: Pritnscreen

gradonačelnik kijeva

VITALIJI KLIČKO: Putinova namera je da smrznemo! Njemu ne trebaju Ukrajinci, njemu treba teritorija!

Planeta -

Poslednjih nedelja milioni Ukrajinaca su povremeno bili bez struje i vode, jer su ruski vazdušni udari gađali ključnu energetsku infrastrukturu. Kako prenosi Bi-Bi-Si, 40 odsto ukrajinskog energetskog sistema je uništeno ili oštećeno zbog ruskih napada na elektrane i dalekovode. Zbog toga je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio stanovnike da treba da budu spremni da napuste grad u slučaju potpunog nestanka struje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi Rusija mogla „koncentrisati snage i resurse za moguće ponavljanje masivnih napada na našu infrastrukturu, posebno energetsku“. Ženevske konvencije, koje opisuju humanitarne standarde za vođenje rata, inače predviđaju da se napadi ne smiju izvoditi na civilne objekte.

Putinu nismo potrebni mi, Ukrajinci. Njemu treba teritorija, potrebna mu je Ukrajina bez nas“, rekao je Kličko, bivši bokser. „Zato je sve što se dešava – svi napadi na kritičnu infrastrukturu – genocid. Putinova namera je da mi umremo, da se smrznemo ili da nas natera da pobegnemo iz naše zemlje kako bi je imao“.

Kličko je uveravao da vlasti čine sve da svetla budu upaljena i voda teče; takođe je naglasio da su spremni za različite scenarije.

Kurir.rs/Delo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track