NACIONALIZACIJA: Ukrajinska država preuzima kontrolu nad kompanijama od strateškog značaja MORAJU DA RADE 24 SATA 7 DANA NEDELJNO
Foto: EPA

MOTOR SIČ, UKNAFTA, AVTOKRAZ

NACIONALIZACIJA: Ukrajinska država preuzima kontrolu nad kompanijama od strateškog značaja MORAJU DA RADE 24 SATA 7 DANA NEDELJNO

Planeta -

Ukrajinska država će preuzeti kontrolu nad više kompanija od strateškog značaja, medju kojima proizvodjača energenata Ukrnafta i kompaniju za prozvodnju i održavanje aviona Motoro Sič, saopštila je danas tamošnja vlada.

"Doneta ja odluka da se preuzme aktiva kompanija od strateškog značaja i da ona udje u vlasništvo države", rekao je na konferenciji za novinare sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost Oleksij Danilov.

"Posle ukidanja ratnog stanja ta aktiva bi mogla biti vraćena vlasnicima ili bi mogla da im bude nadoknadjena njena vrednost", rekao je on.

Pored kompanija Motor Sič i Ukrnafte, država će takodje preuzeti kontrolu nad kompanijom Zaporožtransformator, specijalizovane za proizvodnju reaktora, proizvodjača kamiona AvtoKraz i naftnu rafineriju Ukrtatnafta.

"Aktivom tih pet kompanija će upravljati ministarstvo odbrane da osigura hitne potrebe oružanih snaga. Radi se o obezbedjivanju goriva i maziva, opravci vojne opreme i oružja", rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da te kompanije proizvode osnovne stvari za potrebe odbrane i oružanih snaga kao i za energetski sektor.

"Te kompanije treba da rade 24 sata na dan i sedam dana nedeljeno za potrebe odbrane države", rekao je on.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track