BAJDENOV SAVETNIK SALIVEN VODI TAJNE RAZGOVORE SAD SA RUSIJOM O RATU U UKRAJINI! Cilj smanjivanje rizika od širenja sukoba
Foto: EPA

dve supersile

BAJDENOV SAVETNIK SALIVEN VODI TAJNE RAZGOVORE SAD SA RUSIJOM O RATU U UKRAJINI! Cilj smanjivanje rizika od širenja sukoba

Planeta -

Daleko od očiju javnosti zvaničnici Sjedinjenih Država i Rusije vode pregovore u ratu u Ukrajini!

Kako prenosi ugledni dnevnik Vol strit džornal, cilj ovih tajnih razgovora jeste da se umanji rizik od eskalacije i širenja sukoba.

Vodeća uloga

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore koji su želeli da ostanu anonimni, američki list prenosi da je sa američke strane u razgovore s ruskom stranom uključen Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena.

Na drugoj strani, zvaničnu Moskvu u tim kontaktima predstavljaju Jurij Ušakov, savetnik za spoljnu politiku ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i Nikolaj Patrušev, prvi čovek Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije.

- Cij ovih razgovora jeste da se umanji rizik od eskalacije i širenja sukoba, kao i da se drže otvoreni kanali za komunikaciju između Moskve i Vašingtona. Istovremeno, njihov cilj nije da se postigne mirovni sporazum za okončanje konflikta u Ukrajini - prenosi Vol strit džornal. Izvori dnevnika su odbili da pojasne kada je došlo do pregovora i da li su oni bili produktivni.

- Džejk Saliven je insistirao na održavanju otvorene linije komunikacije s Rusijom, za razliku od drugih visokih zvaničnika Bele kuće koji smatraju da u ovoj fazi kontakti s Moskvom neće biti korisni - rekao je anonimni izvor za dnevnik.

Zanimljivo je da Džejk Saliven nije preuzeo samo vodeću ulogu u koordinaciji američke politike u vezi sa ukrajinskim konfliktom već je i aktivno uključen u diplomatske misije. On je prošle nedelje posetio Kijev, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Navodno je Džejk Saliven tom prilikom Zelenskom jasno poručio da bi vlasti u Kijevu javno trebalo da daju signal da su spremne za rešavanje konflikta.

Nuklearno oružje

- U Vašingtonu ne insistiraju na tome da Kijev sedne za pregovarački sto s Rusijom već da jasno pokaže svetskoj javnosti da pokušava da neprijateljstva privede kraju - navodi Vol strit džornal.

Krajem septembra Džejk Saliven je izjavio kako je oštro upozorio visoke ruske zvaničnike da će se Rusija suočiti s "katastrofalnim posledicama" ukoliko upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. Njegova izjava je usledila nakon što je ruski predsednik Putin poručio da će Rusija upotrebiti "sva raspoloživa sredstva" da odbrani svoj narod i teritoriju.

Apel iz Kijeva

Podoljak: Bombardovati Iran

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, pozvao je na bombardovanje vojnih industrijskih postrojenja u Iranu kao odgovor na iransko slanje oružja Rusiji. - Iranske fabrike dronova i raketa trebalo bi da budu uništene. Mislim da je to neophodno, a ne uvođenje sankcija i embarga. Iran ne sme proći nekažnjeno - rekao je Podoljak. Iran je dugo negirao da je Rusiji slao dronove kamikaze, ali su na kraju u Teheranu priznali da su dronovi poslati, ali navodno pre početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track