OTKRIVENI DETALJI TAJNOG DOGOVORA RUSIJE I IRANA: Evo šta je Putin poslao Teheranu u zamenu za dronove!
Foto: Printscreen/Russia Today

140 MILIONA EVRA I SPECIJALNI PAKET U "ILJUŠINU"

OTKRIVENI DETALJI TAJNOG DOGOVORA RUSIJE I IRANA: Evo šta je Putin poslao Teheranu u zamenu za dronove!

Planeta -

Ruski vojni avion Iljušin IL-76 doleteo je na aerodrom u Teheranu, u ranim jutarnjim satima 20. avgusta, sa 140 miliona evra, britanskim protivtenkovskim projektilom (NLAW), američkim protivtenkovskim projektilom Javelin i protivvazdušnim projektilom Stinger, rekao je izvor za "Skaj njuz, odajući vojnu tajnu pod uslovom da ostane anoniman.

Za tu pošiljku od Irana Rusi su dobili dronove, tvrdi izvor.

Oružje je bilo deo pošiljke britanske i američke vojne opreme, prvobitno namenjene ukrajinskoj vojsci, koja je zatim "pala u ruske ruke", otkrio je izvor. Rekao je i kako bi ova pošiljka mogla da omogući Irancima da prouče zapadnu tehnologiju i zatim je kopiraju.

Postoje i snimci?

Nudeći dokaze o navodnoj transakciji 20. avgusta, tokom koje su Rusi od Iranca za ratni plen dobili dronove, izvor je sa "Skaj njuzom" podelio satelitske snimke za koje tvrdi da prikazuju dva ruska vojna teretna aviona na aerodromu u Teheranu.

Na prvoj slici snimljenoj u 1.17 ujutro 20. avgusta , na aerodromu Mehrabad u glavnom gradu Irana, mogu se videti dva aviona. Na drugoj slici, snimljenoj malo posle 3.30 ujutro, jedan avion se pomerio na pisti, a drugi se okrenuo. Na poslednjoj slici iz serije, nastaloj tri i po sata kasnije, čini se da su obe letjelice nestale. Jedan ili oba aviona otišli su put Rusije noseći iranske bespilotne letelice, tvrdi izvor, prenosi Jutarnji list.

Iran, iranski dron, dron Gaza
foto: EPA/ SEPAHNEWS

Izvor je rekao i da zna za najmanje pet ruskih aviona koji su prevezli dronove iz Irana od 20. avgusta kao deo trampe.

Navodi i kako je Iran Rusiji ukupno isporučio 100 dronova Šahed-136, 60 manjih dronova Šahed-131 i šest dronova Mohajer-6. Za razliku od "samoubilačke" letelice Šahed, Mohajer-6 je naoružana bespilotna letelica koja može da lansira municiju.

- Mislimo da su Iranci dokazali da imaju značajan sistem obrnutog inženjeringa. To najbolje možemo da vidimo na primeru s bespilotnim letelicama Šahed koje su nastale zahvaljujući obrnutim inženjeringom američke bespilotne letelice zarobljene 2011. Čini se da Iran želi da izvuče korist iz rata u Ukrajini primajući od Rusa zapadnu ratnu tehnologiju - rekao je izvor.

Moskva negira

Moskva je prošlog meseca porekla da su njene snage koristile iranske bespilotne letelice za napad na Ukrajinu.

- Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom - kazao je portparol Kremlja Dmitri Peskov. "Skaj njuz" je kontaktirao rusko ministarstvo odbrane, ali još nije dobio odgovor.

Izvor je naveo i da su Teheran i Moskva u proteklih nekoliko dana dogovorili novi posao s bespilotnim letelicama vredan 200 miliona evra.

- To znači da će uskoro biti još jedna velika ponuda bespilotnih letelica iz Irana - rekao je izvor.

Iran, iranski dron, dron Gaza
foto: EPA/ SEPAHNEWS

Podsetimo, vojne snage predsednika Vladimira Putina nedavno su pojačale napade dronovima na Ukrajinu. Zajedno s konvencionalnijim raketnim napadima, gađali su kritične izvore energije i vode širom zemlje, uključujući i glavni grad Kijev.

Džastin Bronk, viši naučni saradnik institutu u Londonu, rekao je da su iranske bespilotne letelice postale ključni deo ruskih ratnih planova.

- Da Iran nije isporučio Šahede, ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu bili bi znatno manje učinkoviti - dodao je.

Potencijalno još veća pretnja za Ukrajinu jeste glasina kako je iranska vlada je navodno pristala Rusiji da isporuči i veće, sofisticiranije balističke projektile.

Iran je odbacio te navode o projektilima kao "potpuno lažne", iako je ipak priznao da su Moskvi isporučili "ograničen broj dronova" . Ali Hssein Amirabdolahian, iranski ministar spoljnih poslova, tvrdi da se to dogodilo pre - a ne nakon - što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru.

Kurir.rs/Blic/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja