RUSIJA PROVOCIRA AMERIKU: Moskva reaktivirala trolove uoči izbora za Kongres SAD! BLATI SE BAJDEN, SPRDNJA SA ZELENSKIM!
Foto: Ministarstvo odbrane Litvanije, Shutterstock, AP

Istraživači su identifikovali seriju ruskih informacionih operacija

RUSIJA PROVOCIRA AMERIKU: Moskva reaktivirala trolove uoči izbora za Kongres SAD! BLATI SE BAJDEN, SPRDNJA SA ZELENSKIM!

Planeta -

Ruski trolovi ponovo su se aktivirali uoči važnih izbora u Sjedinjenim Državama, pokazalo je istraživanje, dok američki zvaničnici izražavaju zabrinutost da bi takve dezinformacije mogle da izazovu nasilje na biralištima.

Istraživači su identifikovali seriju ruskih informacionih operacija namenjenih širenju uticaja na izbore za američki Kongres 8. novembra i, moguće, eroziji podrške za Ukrajinu. Amerikanci danas izlaze na birališta podeljeni i zabrinuti za demokratiju, ekonomiju i javnu bezbednost.

“Njujork tajms” piše da se “Nora Berka”, korisnik mikrobloga i društvene mreže “Gab” poznate po svojoj desničarskoj korisničkoj bazi, ponovo pojavio u avgustu posle godinu dana tišine, repostujući pregršt poruka na konzervativne političke teme praćenih nizom originalnih, toksičnih kritika.

Žalbe zbog pomoći Ukrajini

U postovima se uglavnom blate američki predsednik Džo Bajden i druge demokrate i iznose žalbe na korišćenje novca poreskih obveznika za podršku Ukrajine u sukobu sa Rusijom, dok se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavlja kao karikatura. Primer toga je editovana fotografija u septembru na kojoj je Zelenski predstavljen kao plesač na šipki u bikiniju kojeg Bajden obasipa dolarima.

Od septembra je ovaj nalog delio linkove na prethodno nepoznati sajt, Electiontruth.net, za koji grupa za sajber bezbednost “Rekordid fjučer” navodi da je skoro sigurno povezan sa ruskom kampanjom. Na ovom sajtu se od 5. septembra skoro svakodnevno ismevaju demokrate i kritikuju rodna, rasna i politika u vezi kriminala.

Izbori u Americi
foto: AP/ Scott Applewhite

Tipičan naslov je “Amerika pod komunizmom”, navodi “Tajms”, dok članci nose pseudonime poput Endru J, Truth4Ever i Lora. Prema Brajanu Listonu, analitičaru “Rekordida” koji je identifikovao nalog “Nora Berka”, domen veb sajta je registrovan pomoću bitkoin naloga.

"Nora Berka" je, kako navodi “Rekordid”, prethodno bio povezan sa istom tajnom ruskom agencijom koja se uplitala u američke predsedničke izbore 2016. i 2020. – Agencijom za istraživanje interneta u Sankt Peterburgu.

Žele da izazovu bes i prekinu pomoć Ukrajini

Deo je onoga što su ova grupa i drugi istraživači identifikovali kao novi, iako uže ciljani ruski napor uoči izbora u SAD, čiji je cilj da se izazove bes među konzervativnim glasačima i potkopa poverenje u američki izborni sistem, a deluje i da je upereno ka podrivanju obimne vojne pomoći SAD Ukrajini.

- Jasno je da pokušavaju da ih navedu da prekinu pomoć i novac za Ukrajinu – rekao je “Tajmsu” Aleks Plicas, bivši zvaničnik Pentagona, sada u konsalting grupi “Providens”.

Kampanja, koja se koristi nalozima koji se poput “Nore Berka” predstavljaju kako besni Amerikanci, dodala je ulje na vatru na politička i kulturna pitanja o kojima u SAD danas postoji najveća podela. Posebno su na meti bili demokratski kandidati u ključnim trkama poput onih za Senat u Ohaju, Pensilvaniji i Arizoni, jer računica je da bi republikanska većina u Kongresu mogla da pomogne ruskim ratnim naporima.

U odvojenom slučaju, “Grafika” je identifikovala niz karikatura umetnika “Šmica” na “Gabu”, “Getru”, “Parleru” i formu Patriots.win, u kojima se omalovažavaju demokrate. U jednom se lažno tvrdilo da će demokratski kandidat za Senat u Ohaju Tim Rajan osloboditi “sve trgovce drogom” iz zatvora.

Zabrinutost zbog nasilja

Do ovih otkrića došlo je u trenutku kad su američki zvaničnici sve zabrinutiji da bi dezinformacije ili operacije američkih protivnika za širenje uticaja mogle da izazovu nasilje na biralištima.

Iako zvaničnici FBI i Ministarstva unutrašnje bezbednosti već nedeljama tvrde da nema nagoveštaja konkretnih ili verodostojih pretnji glasanju 8. novembra, sve više zvaničnika izražava strah zbog pojačanih unutrašnjih političkih tenzija koje su zahvatile veći deo zemlje.

Izbori u Americi, Džozef Bajden
foto: AP/Matt Rourke

Oni su zabrinuti kako bi to moglo da se odrazi na izborni dan kad se pomeša sa lažnim ili obmanjujućim narativom koji ponekad dolazi iz stranih zemalja poput Rusije, Kine i Irana, piše “Glas Amerike” (VOA).

- To je povod za značajnu zabrinutost - rekla je Džen Isterli, direktorka američke Agencije za bezbednost sajber prostora i infrastrukture (CISA).

Unošenje razdora

-Imate dezinformacije i lažne informacije koje strani protivnici mogu da iskoriste da unesu razdor među američke građane, da podriju poverenje u integritet naših izbora i da podstaknu nasilje protiv izbornih zvaničnika – navela je Isterli dodajući da su tu i “užasna zabrinutost za fizičku bezbednosti na do sada neviđenom nivou" i pretnje uznemiravanjem izbornih zvaničnika i glasača.

Američka vlada je nakon nasilnog napada na supruga Nensi Pelosi uoči izbora podelila bilten organima reda u kojem se upozorava na "pojačanu pretnju" nasilnog ekstremizma prema kandidatima i izbornim radnicima. Nasilje je obeležilo čitavu godine, uključujući pretnje ubistvom sudije Vrhovnog suda Breta Kavanoa, napad na guvernera Lija Zeldina, pretnje oružjem kongresmenki Pramili Džajapal i drugo.

Zvaničnici takođe ukazuju da uočavaju sve više poziva na nasilje na društvenim medijima, uključujući pretnje izbornim zvaničnicima i neke pozive na građanski rat, navodi VOA.

"Znamo da naši strani protivnici to rade"

Dok visoki američki zvaničnici tek treba da povuku direktnu vezu između određenih dezinformacija i konkretnih slučajeva nasilja u vezi sa izborima, oni kažu da nema sumnje da su se protivnici poput Rusije, Kine i Irana pokušavali da povećaju političke tenzije unutar SAD.

- Znamo da naši strani protivnici to rade - rekao je prošle nedelje pomoćnik direktora FBI za borbu protiv terorizma Robert Vels, posebno upirući na Rusiju.

- Rusija voli da sedi i gleda kako se SAD na neki način same sebe razdiru. Mislim da im se sviđa ono što vide, ali će definitivno preduzeti korake da raspiruju vatru na društvenim medijima – dodao je on.

Zvaničnike takođe brine šta će se dogoditi kad se ti napori kombinuju sa sve prisutnijim stavovima protiv vlade.

- Bezbroj teorija zavere nastavlja da se širi, sa različitim narativima povezanim sa lažnim tvrdnjama o izborima 2020. - rekla je pomoćnica sekretara za unutrašnju bezbednost Samanta Vajnograd.

Šta je rekla Rusija?

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin ocenio je da nove tvrdnje o navodnim pokušajima Rusije da utiče na rezultate američkih izbora “pokazuju da članovi Demokratske stranke žele da odbace krivicu za očekivani poraz na izborima”.

Vjačeslav Volodin
Vjačeslav Volodinfoto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

"Nove optužbe su pokušaj američkih demokrata da opravdaju poraz na izborima koji se održavaju sutra", napisao je on na "Telegramu" i naglasio da Rusija smatra da mešanje u unutrašnja pitanja suverenih država nije prihvatljivo i da je to integralni deo njene državne politike.

Volodin je napomenuo da se Moskva ne meša u tuđa unutrašnja pitanja i da neće dozvoliti ni da se drugi mešaju u unutrašnja pitanja Rusije.

-Istu stvar videli smo 2016. kad je (Donald) Tramp izabran za predsednika SAD. Ništa novo – rekao je Volodin.

On je takođe oceno da će Bajden "verovatno da izgubi većinu u oba doma Kongresa".

Prigožin priznao

Ruski oligarh Jevgenij Prigožin koji se, kako navodi Rojters, na Zapadu smatra sponzorom takozvanih "farmi trolova", ljudi zaduženih da na Internetu šire proruski narativ u američkom javnom mnjenju, priznao je uoči izbora za Kongres SAD da se Rusija mešala u američke izbore.

 Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin
Vladimir Putin i Jevgenij Prigožinfoto: Printscreen Youtube

Prigožinova izjava je prvo javno priznanje jedne od osoba koje Vašington sumnjiči da pokušava da utiče na američku politiku, prenosi britanska agencija.

- Mešali smo se, mešamo se, mešaćemo se i dalje u američke izbore. Oprezno, precizno, hirurški i na naš način, kao što to umemo da radimo - naveo je Prigožin u saopštenju svoje firme Konkordketering.

Dodao je da će tokom delikatnih operacija "odstraniti i bubrege i jetru", ne objašnjavajući sta ovaj šifrovani komentar znači.

Prigožina često nazivaju "Putinovim kuvarom" zbog saradnje njegove ketering firme sa Kremljom.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track