KONFLIKT OKO TAJVANA BI IZAZVAO GLOBALNI EKONOMSKI ŠOK: Amerika upozorila Evropu, ovo su POSLEDICE u slučaju eskalacije sukoba
Foto: Shutterstock, Ilustracija

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE

KONFLIKT OKO TAJVANA BI IZAZVAO GLOBALNI EKONOMSKI ŠOK: Amerika upozorila Evropu, ovo su POSLEDICE u slučaju eskalacije sukoba

Planeta -

Sjedinjene Američke Države su upozorile evropske zemlje da bi sukob oko Tajvana mogao da izazove veliki globalni ekonomski šok, u nastojanju da se pojača planiranje vanredne situacije usred sve veće zabrinutosti za vojne aktivnosti u indo-pacifičkom regionu.

Stejt department je podelio istraživanje sa partnerima i saveznicima koje procenjuje da bi blokada Tajvana od strane Kine izazvala ekonomske gubitke od 2,5 biliona dolara godišnje, prema rečima šest osoba upoznatih sa materijalom, koji je naručila istraživačka firma "Rhodium Group".

Oštro upozorenje je podeljeno sa Evropskom komisijom i vladinim zvaničnicima, dok SAD i partneri počinju da razmišljaju o tome kako bi mogli da upotrebe sankcije protiv Kine zbog bilo kakve vojne akcije protiv Tajvana. Vašington koristi izveštaj da naglasi evropskim zemljama da bi sukob oko Tajvana za njih imao značajne posledice.

zastava Tajvana, Tajvan
foto: Shutterstock

Dvojica zvaničnika su navela da su SAD i EU otpočele razgovore o tome kako da se pripreme za mogući sukob oko Tajvana. Fajnenšel tajms je ranije ove godine izvestio da su SAD po prvi put održale pregovore o planiranju vanrednih situacija sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Dva zvaničnika koja su upoznata sa diskusijama između SAD i EU navela su da neki zvaničnici veruju da bi priprema planova za vanredne situacije i njihovo javno saopštenje mogli da postanu deo strategije za odvraćanje Kine.

„Neki američki i evropski zvaničnici veruju da je spektar ogromne globalne ekonomske štete, prouzrokovane sukobom na Tajvanu, neophodan za prikupljanje međunarodne podrške za odvraćanje Kine. SAD su takođe koristile primer ruske invazije na Ukrajinu da naglase potrebu za razmatranjem nepredviđenih situacija, prenosi Financial Times.

Deljenje istraživanja "Rhodium Group" dolazi dok visoki američki zvaničnici i vojni oficiri sve češće govore o pretnji Tajvanu. Državni sekretar Antoni Blinken je dva puta u poslednjih mesec dana naveo da SAD veruju da je Kina pomerila svoj vremenski okvir za „ponovno ujedinjenje“ sa Tajvanom.

Očekuje se da će Džo Bajden i Si Đinping razgovarati o Tajvanu kada lider SAD i kineski predsednik na Baliju budu održali svoj prvi lični sastanak kao lideri, koji je predviđen za ponedeljak na marginama samita G20. Tokom prošle godine, Bajden je u četiri navrata istakao da bi SAD branile Tajvan od napada Kine.

Džo Bajden
foto: Shutterstock

Stejt department je odbio da komentariše izveštaj. Portparol je rekao da su SAD imale „trajni interes za mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, što je pitanje od međunarodnog značaja”.

U izveštaju se navodi da će Tajvan trpeti najveći udar, ali da bi ekonomski udarac za Kinu takođe bio ogroman, a da će posledice da odjeknu u čitavoj globalnoj ekonomiji. Navodi se da bi jugoistočna Azija doživela ogromna ekonomska oštećenja.

U pogledu industrije, lanci snabdevanja koji se oslanjaju na sektore automobila, servera, računara, kao i mobilnih telefona pretrpeli bi najveću štetu, kako se predviđa u ovom izveštaju. SAD su postale sve zabrinutije u poslednjih nekoliko godina o svom oslanjanju na Tajvan za čipove.

Izveštaj upozorava da bi trgovinsko finansiranje kineskih kompanija "presušilo" istog trenutka kada bi Peking prešao granicu u sukobu oko Tajvana, što bi zadalo ozbiljan šok za globalnu ekonomiju. Takođe se navodi da zbog značaja Kine kao ekonomskog partnera za zemlje u razvoju, takav šok bi mogao da pogura više desetina tržišta u razvoju u ekonomsku krizu.

(Kurir.rs/N.M./Financial Times)

Bonus video:

03:22

Spasić: Ako dođe do invazije na Tajvan JAPAN ĆE SE SIGURNO UMEŠATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track