NE MOŽE BEZ RATA: Britanac osuđen na smrt u Donjecku pa pušten, vraća se u Ukrajinu kao novinar i poručuje UKRAJINA ĆE POBEDITI
Foto: EPA-EFE/STRINGER

zarobljen u mariupolju

NE MOŽE BEZ RATA: Britanac osuđen na smrt u Donjecku pa pušten, vraća se u Ukrajinu kao novinar i poručuje UKRAJINA ĆE POBEDITI

Planeta -

Ajden Aslin, britanski plaćenik koji se borio na strani Kijeva, a zatim zarobljen u Mariupolju rešio je da se vrati u Ukrajinu, gde će voditi svoj Jutjub kanal, piše Dejli mejl.

Ajslin je bio zarobljen u Mariupolju, a zatim u junu od suda DNR osuđen na smrt, ali je ipak u septembru pušten u okviru razmene zarobljenika. Posle svega, ipak se odlučio za ponovni dolazak, s timi što više neće uzimati oružje u ruke, već će na Jutjubu raditi kao ratni dopisnik.

-Ukrajina je moj dom. Naravno, ne želim da budem ponovo zarobljen, ali mislim da ima još posla. Ima priča koje treba ispričati. ​​Obećao sam devojci da neću da se vratim u vojsku. Mislim da više nikada neću uzeti oružje u ruke. Znam da mogu da budem prepoznatljivo lice u Ukrajini, ali osećam da je vredno rizika, rekao je on.

Aslin po povratku u Ukrajinu namerava da proveri stanje svoje kuće u blizini linije kontakta u Hersonskoj oblasti.

Aslin je zarobljen u Mariupolju i osuđen na smrt u Donjecku u junu. Kako prenose britanski mediji, on se u septembru vratio u domovinu u okviru razmene zatvorenika.

Saudijski prestolonaslednik i bivši vlasnik Čelsija Roman Abramovič su pomogli je da se obezbedi njegovo oslobađanje u septembru, i on se vratio u Veliku Britaniju.

Aslin sad kaže da će izveštavati o tekućem sukobu za svoj Jutjub kanal tako što će provoditi vreme na liniji fronta. Takođe planira da ispriča priče o ukrajinskim vojnicima i vatrogascima, njihovoj svakodnevnici i borbi za opstanak.

Njegova ukrajinska verenica, Dajana Okovita, koja je u Britanju stigla kao izbeglica, ostaće tamo, verovatno do kraja rata.

- Bojim se da bi rat mogao da traje još nekoliko godina ako se u Rusiji nešto politički ne promeni. Ukrajina neće odustati i zadala je Rusiji mnogo više udaraca nego pre nego što sam krenuo u borbu. Čitave jedinice se uništavaju. Verujem da Ukrajina ima realne šanse da pobedi u ovom ratu, rekao je Aslin.

(Kurir.rs/Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track