GRANATA MU SE ZABILA ISPOD SRCA I NIJE EKSPLODIRALA Ruski vojnik preživeo NEMOGUĆE, lekari stavili PANCIRE i spasli mu život
Foto: printscreen Komsomolskaja pravda

NEVEROVATNA PRIČA IZ RATA

GRANATA MU SE ZABILA ISPOD SRCA I NIJE EKSPLODIRALA Ruski vojnik preživeo NEMOGUĆE, lekari stavili PANCIRE i spasli mu život

Planeta -

Ruski lekari su uspešno izveli jedinstvenu operaciju vađenja eksplozivne naprave iz tela ranjenog vojnika. Zbog opasnosti od detonacije granate tokom operacije, lekari su morali da nose pancire, navodi RT.

Operaciju je izveo tim vojnih hirurga iz Centralne vojne bolnice Ministarstva odbrane Rusije na lokalnoj klinici u Belgorodskoj oblasti, u blizini granice sa Ukrajinom. Vojnik, mlađi vodnik Nikolaj Pasenko, primljen je sa prodornom ranom u grudi nakon što je njegova jedinica upala u zasedu kijevskih snaga.

„Nisam ni razumeo šta se dogodilo, ali sam osetio udarac u oklop. Nisam izgubio svest i nastavio sam da se krećem. Nisam znao šta je u meni“, kaže Pasenko.

U Nikolajevom telu je bila granata iz podcevnog bacača granata VOG-17, sa 36 grama eksploziva, koji, kada eksplodira, može izazvati smrt u radijusu od 7 metara.

Lekari kažu da je neeksplodirana granata probila Pasenkova rebra i pluća i zaglavila se u kičmi između aorte i donje vene blizu srca. Potpukovnik dr Dmitrij Kim, koji je rukovodio operacijom, objašnjava da je i bez detonacije postojao veliki rizik da je Pasenkova povreda mogla da dovede do smrtonosnog unutrašnjeg krvarenja, zbog čega je tim hirurga, zajedno sa svojim civilnim kolegama, odlučio da izvrši operaciju na lokalnoj klinici umesto da pokušava da preveze pacijenta u drugu ustanovu.

Nikolaj Pasenko
foto: printscreen Komsomolskaja pravda

Kim je napomenuo da je rizik od detonacije municije izuzetno visok i da je i najmanji pogrešan potez mogao da se završi tragedijom. Ipak, tim je obukao zaštitni oklop i nastavio sa teškom operacijom.

„Svi su bili upozoreni na pretnju da će granata eksplodirati, ali niko nije odbio da učestvuje u operaciji“, kaže Kim. „Svi smo sračunali rizik i shvatili smo opasnost“ , dodao je on, napominjući da tim nije oklevao oko izvođenja operacije, jer „ovo je naš posao i veoma smo strastveni u onome što radimo“.

Kada j granata konačno stavljena u kantu sa peskom, hirurg kaže da su svi odahnuli i nasmejali se, napominjući da „se ne dešava svaki dan da izvadite granatu ili eksploziv iz nečijeg tela“.

Pasenko je sada prebačen u vojnu bolnicu u Moskvi, gde se očekuje da će se potpuno oporaviti.

Vojnik kaže da se u početku protivio da ga lekari operišu, jer je shvatio šta se nalazi u njegovom telu i nije želeo da ugrozi medicinsko osoblje.

„Ali doktori su obukli pancire i sve su uradili pažljivo. Sada, kao što vidite, sedim ovde ispred vas“, rekao je Pasenko i dodao da će doktoru Kimu biti zahvalan do kraja života.

Nikolaj Pasenko
foto: printscreen Komsomolskaja pravda

Pasenko je podsetio da je Kim na njegove primedbe na operaciju odgovorio „Znači, mi ćemo zajedno da eksplodiramo, i to je to“.

„On je veoma hrabra osoba. On je pravi heroj“, rekao je vojnik i dodao da su hirurzi pravi heroji, koji ljudima daju drugu priliku da vide svoje prijatelje i porodicu.

„Ovde je veoma dobra bolnica, brzo dižu na noge, a lekari bukvalno ne napuštaju ranjene vojnike“, rekao je Nikolaj novinarima Komsomolske Pravde. „Posle lečenja vratiću se kući svojoj porodici na kratko. Moja sestra iz Perma jedva čeka da me otpuste. A onda... Onda ću se vratiti na liniju fronta, još uvek imam prijatelje tamo, ne mogu da ih ostavim.

(Kurir.rs/RT/Komsomolska pravda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track