KIJEV PLANIRA GRADNJU FLOTE MORSKIH DRONOVA: Dva puta napali Krim i brodove Crnomorske flote! Počelo prikupljanje donacija
Foto: Twitter/harry_lye

ambiciozni program

KIJEV PLANIRA GRADNJU FLOTE MORSKIH DRONOVA: Dva puta napali Krim i brodove Crnomorske flote! Počelo prikupljanje donacija

Planeta -

Ukrajina je u subotu 11. novembra krenula u prikupljanje donacija za izgradnju najmanje 100 višenamenskih autonomnih, besposadnih površinskih plovila sa kojima su nedavno napali brodove Crnomorske flote u luci Sevastopolj.

Ukrajina je u nekoliko navrata već koristila ova plovila, a najupečatiljivi detalji su izviđanje uoči napada na Krimski most 6- na 7. oktobar 2022 i skorašnji napad na Sevastopolj. Inače uoči samog napada jedno od tih plovila se nasukalo na jednu od plaža u okolini Sevastopolja..

Prema podacima koje je saopštila Ukrajina u pokretanju kampanje ruska vojska je od početka invazije lansirala 4.500 projektila na Ukrajinu od čega je njih 20 posto došlo sa Crnog mora.

Most, Eksplozija, Krim, Rusija
foto: Printscreen Twitter

Ono što je problem bio, jeste nedostatak odgovarajućih brodova pre svega krstarica, razarača, fregata sa čime bi se mogli suprostaviti Crnomorskoj floti. Inače Ukrajina je izgubila 2014. skoro 80 posto plovila. To su pokušali da zamene manjim plovilma, što i nije se pokazalo kao idealno rešenje.

Kako rat menja nužde i navike, tako donosi i improvizacije, a jedna od njih su besposadna površinska plovila, koje su svoj bum doživele 29. oktobra u napadu na brodove crnomorske flote.

Rusi tvrde da je unapadu oštrećeno jedno plovilo, minolovac, dok ukrajinci tvrde čak tri od kojih je jedna raketna fregata i svi su pogođeni zaletanjem besposadnih površinskih plovila.

Ovaj napad bio je medijski toliko eksplatisan da je procenjeno da ova plovila su faktički element sa kojim ukrajinska mornarica može da ostvari primat nad ruskom u Crnom moru i time eliminiše njihovu prednost.

Kako se navodi u kampanji, doduše malo preuveličano da će ova besposadna plovila zaštiti gradove od krstarećih raketa koje rusi lansiraju sa površinskih plovila. Prema ukrajinskim tvrdnjama flota ovakvih plovila omogući će da se razbije ruska pomorska blokada i da se odblokiraju koridori za izvoz žitarica.

Takođe navodi se da su besposdana plovila plod domaće pameti i da će to biti prva zemlja na svetu koja će napraviti flotu mornaričkih dronova.

dron
foto: Twitter/harry_lye

Plan predviđa izgradnju 100 ovakivih morskih dronova.

Kao se navodi namena površinskih besposadnih plovila biće strateško pomorsko izviđanje daleko od obale i time učestvuje u obalskom osmatranju i javljanju, praćenju trgovačkih brodova, odbrani baza i suprostavljanju pomorskim desantnim operacijama.

Ukrajinci u šturim informacijama o ovom dronu navode da ovo bezposadno površinsko plovilo ima autopilot , video podsistemima (uključujući noćno osmatranje), rezervnim komunikacionim modulima i borbenom funkcionalnošću. U opremu uključeni su troškovi zemaljske, autonomne kontrolne stanice, transportnih sredstava i skladišta, kao i kao i centar za obradu podataka.

Taktičko tehničke karakteristike

Dimenzije: dužina 5,5 m

Težina: 1000 kg

Operativni radijus 400 km, maksimalni radijus 800 km

Autonomija: do 60 sati

Težina borbenog tereta: 200 kg

Navigacija: GNSS, inercijalni, vizuelni, video prenos do 3 HD video strima,

kriptozaštita za 265 bitno šifrovanje

Cena: 250.000 američkih dolara

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja