"ZAUSTAVITE RUSKE IGRE GLADI": Dramatična poruka iz Ukrajine, Kuleba pozvao južnoazijske države da PREDUZMU sve moguće mere
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

BORBA ZA OPSTANAK

"ZAUSTAVITE RUSKE IGRE GLADI": Dramatična poruka iz Ukrajine, Kuleba pozvao južnoazijske države da PREDUZMU sve moguće mere

Planeta -

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je danas južnoazijske države da preduzmu sve moguće mere i zaustave Rusiju u igranju "igara gladi" oko ukrajinskog crnomorskog sporazuma o žitu, koji bi mogao da istekne naredne nedelje.

Sporazum koji omogućava izvoz hrane i đubriva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka – kojem su posredovali UN i Turska 22. jula – mogao bi da bude okončan 19. novembra ako se Rusija ili Ukrajina protive njegovom produžetku.

Govoreći na konferenciji za novinare na margini samita ASEAN-a ukrajinski ministar Kuleba rekao je da Rusija nedovoljno učestvuje u sporazumu te da su potrebne mere koje bi osigurale da njeni inspektori namerno ne odlažu pošiljke i primoravaju globalne cene na rast.

“Nije dovoljno samo zadržati Rusiju u sporazumu. Takođe je važno osigurati da ruski inspektori koji učestvuju u ovoj inicijativi, deluju u dobroj veri i da pregledavaju brodove bez ikakvih izmišljenih odlaganja”, rekao je, dodajući da trpe zemlje u Africi i Aziji.

“Pozivam sve članice ASEAN-a da preduzmu sve moguće metode kako bi sprečili Rusiju da igra igre gladi sa svetom”.

Ujedinjeni narodi kažu da je prema sporazumu iz Ukrajine izvezeno više od 10 miliona tona žitarica i druge hrane. Upozorava se da ruski rat pogoršava globalnu krizu hrane i gura desetine miliona ljudi u glad.

Ukrajina se prvi put pridružuje samitu Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) i paralelnom samitu istočne Azije. Lideri Sjedinjenih Država, Japana, Južne Koreje i Australije takođe su prisutni, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Kuleba je rekao da Lavrov nije zatražio sastanak s njim tokom samita, što bi bila norma u međunarodnoj diplomatiji.

“Ako to učini, temeljno ćemo da razmotrimo njegov zahtev”, rekao je, dodajući da Rusija mora da pristupi svim pregovorima u dobroj nameri.

“Nema nijednog pokazatelja da Rusija iskreno traži pregovore”, rekao je.

Kuleba je rekao da je tokom sastanaka s liderima jugoistočne Azije razgovarao o načinima na koje mogu da podrže Ukrajinu i preneo da je izražavanje neutralnosti i neosuđivanje Rusije protiv njihovih interesima.

“Najgore što jedna zemlja može učiniti jeste da ništa ne učini”, rekao je.

(Kurir.rs/Hina/Reuters)

Bonus video:

00:19

HERSON NIJE OD STRATEŠKOG ZNAČAJA! Eksperti za Kurir TV o bitnosti Dnjepra za dalji tok rata: Rusija ulazi i poraza u poraz!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja