PRAVNI MANEVRI DONALDA TRAMPA: Kako izbeći svedočenje pred Senatom o pokušaju puča 2021? Jednostavno, podnesi tužbu
Foto: AP/Andrew Harnik

pozvao se na imunitet

PRAVNI MANEVRI DONALDA TRAMPA: Kako izbeći svedočenje pred Senatom o pokušaju puča 2021? Jednostavno, podnesi tužbu

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je u petak tužbu sudu u Floridi tražeći da spreči njegovo saslušanje pred komitetom koji istražuje napad njegovih pristalica na Kongres 6. januara prošle godine.

Komitet Predstavničkog doma SAD izdao je poziv Donaldu Trampu u oktobru za saslušanje zakazano za ponedeljak, a Tramp se u početku čak hvalio da će prisustvovati.

Njegov advokat Dejvid Vorington je sada saopštio da Kongres ne može da primora da „predsednik“ bude ispitan zbog principa podele vlasti i presedana. Ali Tramp više nije predsednik, već samo bivši predsednik Sjedinjenih Država.

Izbori u Americi, Donald Tramp
foto: AP/Andrew Harnik

Ipak, Trampovi advokati tvrde da on uživa „apsolutni imunitet“ i tako dalje. i. izvršna privilegija, čime je sudski poziv „ništav, nezakonit i neizvršen“.

Vorington je dodao da „predsednik” nije imao izbora nego da se obrati pravosuđu za rešavanje spora između zakonodavne i izvršne vlasti nakon što se kongresni komitet opredelio za politički put.

Kongres generalno ostavlja bivše predsednike na miru sa istragama, ali kako je istraga komiteta pokazala, nijedan predsednik nikada nije poslao svoje ljude preko Kongresa na način na koji je to uradio Tramp.

Prošlog januara, Trampove pristalice pokušale su da spreče formalnu potvrdu njegovog poraza na predsedničkim izborima 2020. i pritom su uništile Kongresnu palatu. Komitet je utvrdio da je Tramp lično upravljao i vodio napore da se promeni ishod predsedničkih izbora.

Izbori u Americi, Donald Tramp
foto: AP/Andrew Harnik

Komitet je takođe izdao sudski poziv Trampu da preda dokumente o njegovoj komunikaciji sa članovima Kongresa i ekstremističkim grupama u vezi sa napadom, ali i on ih i dalje čeka - i ako republikanci uspeju da preuzmu većinu u Kongresu posle poluizbora u utorak izbore, verovatno ih nikada neće dobiti.ali će ga pre raspustiti.

Iako je Tramp prvobitno nagovestio da će doći na saslušanje, niko nije baš verovao, a ni sadašnja administracija predsednika Džoa Bajdena nije za to, jer bi saslušanje bivšeg predsednika predstavljalo važan presedan za njegove naslednike.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track