IRANSKA BRAĆA U ŠVEDSKOJ ŠPIJUNIRALI ZA RUSKU VOJNU SLUŽBU BEZBEDNOSTI GRU: Jedan radio i za švedske obaveštajce!
Foto: EPA

dvostruka igra

IRANSKA BRAĆA U ŠVEDSKOJ ŠPIJUNIRALI ZA RUSKU VOJNU SLUŽBU BEZBEDNOSTI GRU: Jedan radio i za švedske obaveštajce!

Planeta -

Braći rođenoj u Iranu sudi se u Švedskoj zbog navodnog špijuniranja u korist Rusije i njene vojne obaveštajne službe GRU. To je navodno radila skoro deceniju, kažu tužioci, dok braća negiraju optužbe.

Jedan od muškaraca, koga su vlasti identifikovale kao 42-godišnji Pejman Kija i 35-godišnji Pajam Kija, radio je za švedsku obaveštajnu službu.

Oba brata optužena su za špijunažu, a jedan za neovlašćeno rukovanje tajnim podacima. Oboje se suočavaju sa doživotnim zatvorom ako budu osuđeni. Doživotna kazna u Švedskoj obično znači minimalno 20-25 godina zatvora.

"Ovo je bila složena istraga o zločinu koji je veoma teško istražiti, a sumnja se odnosi na veoma teško krivično delo usmereno protiv švedskog obaveštajno-bezbednosnog sistema", rekao je glavni tužilac Jedinice za nacionalnu bezbednost Per Lindkvist.

„Informacije koje su dobijene, prosleđene i obelodanjene mogle bi, ako dođu u ruke strane sile, da nanesu štetu bezbednosti Švedske“, dodao je on.

Prema optužnici, dvojica muškaraca dali su informacije GRU-u između 28. septembra 2011. i 20. septembra 2021. godine. Informacije su potekle od nekoliko organa u okviru švedskih bezbednosnih i obaveštajnih službi.

Dok Pejman, zaposlen u obaveštajnoj službi, navodno prikuplja informacije, njegov brat mu „pomaže u kontaktima sa Rusijom“. Pajam Kia je takođe rekao da je „rastavio i razbio hard disk koji je kasnije pronađen u kontejneru“.

Slučaj je istražila švedska služba bezbednosti SAPO. Švedski tužioci su, međutim, rekli da je većina informacija u preliminarnoj istrazi poverljiva i da stoga ne mogu da otkriju detalje.

SAPO je postao sumnjičav prema bivšem zaposlenom i preliminarna istraga je pokrenuta 2017. godine, navodi Euronevs. Lindkvist je rekao da je istraga počela "jer je postojala sumnja da postoji krtica" unutar švedske obaveštajne zajednice.

Istražitelji su potvrdili da je Pejman Kija radio za obaveštajnu službu između 2014. i 2015. godine i da je ranije bio zaposlen u švedskim oružanim snagama. Navodi se da je takođe radio sa strogo tajnom jedinicom koja se bavila švedskim špijunima u inostranstvu. Kasnije je radio za švedsku carinu. Međutim, kada je uhapšen, rečeno je da je bio šef obezbeđenja u Švedskoj agenciji za hranu.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson rekao je da je bio obavešten o slučaju, ali je odbio da komentariše.

Braća su postala švedski državljani 1994. Uhapšeni su u septembru i novembru 2021. Obojica su negirali bilo kakvu nepravdu.

Advokat odbrane Anton Štrand rekao je za švedski emiter SVT da su optužbe neprecizne i da nemaju "konkretne" opise navodnih zločina njegovog klijenta.

Drugi branilac Bjorn Sandin smatra da optužbe pokazuju da tužioci "nisu sasvim sigurni" u svoje tvrdnje, prenosi Bi-Bi-Si, pozivajući se na švedske medije.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track