DEMOKRATE ZADRŽALE KONTROLU NAD SENATOM: Nevada raspršila snove republikanaca! Trampove uzdanice poražene
Foto: EPA/Us Senate

izbori

DEMOKRATE ZADRŽALE KONTROLU NAD SENATOM: Nevada raspršila snove republikanaca! Trampove uzdanice poražene

Planeta -

Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je demokratska senatorka Ketrine Kortez Masto pobedila na reizboru u Nevadi.

Ipak, republikanci su ostali blizu osvajanja kontrole nad Zastupničkim domom američkog Kongresa dok su nastavlja brojanje glasačkih listića.

Kortez Masto tesno je pobedila republikanskog protivkandidata Adama Laksalta, bivšeg glavnog državnog advokata kojeg je podržao bivši predsednik Donald Tramp, prenosi CNN.

S pojedom Masto i nakon demokratskog senatora Marka Kelija koji je ponovno dobio izbore u Arizoni kasno u petak, demokrate će kontrolirsati najmanje 50 mesta u Senatu, a potpredsednica Kamala Harris će donositi prevagu u glasanjima. Senat je podeljen 50-50 između demokrata i republikanaca. Novoizabrani Senat položit će zakletvu 3. januara.

Ako bi demokratski senator Raphael Warnock pobedio u drugom krugu izbora u Džordžiji 6. decembra protiv republikanskog protukandidata Herschela Walkera, to bi povećalo razmeru u korist demokrata na 51-49.

Demokratski senatori Joe Manchin u Zapadnoj Virdžinji i Kirsten Sinema u Arizoni su "swing" glasovi koji su blokirali ili odgodili neke od Bajdenovih glavnih inicijativa, uključujući proširenje nekih socijalnih programa.

Ali s 51 demokratskim mestom u nadolazećem Kongresu, Manchinov i Sinemin uticaj bio bi znatno oslabljen.

Još se ne zna koja će stranka sljedeće dve godine imati većinu u američkom Zastupničkom domu. Republikanci su i dalje u prednosti. Demokrate su u juče iznenadili pobedom u 3. kongresnom okrugu Washingtona, gdje je demokratska kandidatkinja Marie Gluesenkamp Perez pobedila Joea Kenta kojeg je podržavao Tramp.

Moglo bi proći nekoliko dana pre nego što bude poznat ishod utrka u Zastupničkom domu i nakon kojih će biti jasno koja će stranka kontrolisati ovu instituciju.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track