SAMOZAPOSLENI I MIKRO PREDUZĆA U NEMAČKOJ SVE ZABRINUTIJI: Opstanak na tržištu sve teži! Najlošije u maloprodaji i građevinarstvu
Foto: Shuitterstock

kriza kuca na vrata

SAMOZAPOSLENI I MIKRO PREDUZĆA U NEMAČKOJ SVE ZABRINUTIJI: Opstanak na tržištu sve teži! Najlošije u maloprodaji i građevinarstvu

Planeta -

Poslovna klima za samozaposlene i mikro preduzeća ponovo se pogoršala u Nemačkoj, pokazalo je istraživanje Minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.

Kao rezultat, egzistencijalna zabrinutost primetno raste i 19,5 odsto kompanija u ovom segmentu vidi svoj ekonomski opstanak ugroženim. To je znatno više od 7,5 odsto u celoj privredi.

Izgledi najmanjih privrednih subjekata posebno su loši u maloprodaji i građevinarstvu. „Usporavanje privrednog rasta izaziva posebne probleme samozaposlenim i mikro preduzećima“, prokomentarisao je Klaus Volrabe, šef istraživanja na Institutu Ifo. „Egzistencijalna zabrinutost je primetno porasla“, dodao je on.

I u ovom istraživanju smanjen je broj samozaposlenih i mikro preduzeća koja su zadovoljna tekućim poslovanjem. Primetno su se pogoršala i očekivanja za naredne mesece. Ovo je u suprotnosti sa raspoloženjem u nemačkoj ekonomiji, gde je indeks očekivanja blago porastao. Zabrinutost se odnosi na sve privredne grane, ali su izgledi za najmanje privredne subjekte posebno loši u maloprodaji i građevinarstvu.

Ifo od prošlog avgusta izračunava indeks poslovne klime za samozaposlene i najmanja preduzeća sa manje od devet zaposlenih. Kao i u indeksu za čitavu privredu, on obuhvata sve industrije, ali naglašava uslužni sektor. U oktobru je indikator pao na -25,0 poena, nakon što je bio na -20,9 poena u septembru.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track