SAMIT ASEANA Sergej Lavrov: SAD i NATO pakt pokušavaju da preuzmu region Pacifika! Nastavljaju militarizaciju
Foto: Printscreen/YouTube

Nema zajedničke deklaracije

SAMIT ASEANA Sergej Lavrov: SAD i NATO pakt pokušavaju da preuzmu region Pacifika! Nastavljaju militarizaciju

Planeta -

Kako se očekivalo, na samitu Aseana u Kambodži nije usvojena zajednička deklaracija. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov okrivio je za to SAD i smatra da zajedno sa NATO-om pokušavaju da prisvoje azijsko-pacifički region militarizujući ga.

„Nismo danas doneli zajedničke odluke jer su SAD i njihovi zapadni saveznici insistirali na potpuno neprihvatljivom tekstu u vezi sa situacijom u Ukrajini“, rekao je ruski šef diplomatije novinarima posle sastanka. Takođe je bio kritičan prema uticaju SAD i NATO-a u toj oblasti. „Oni su nedavno uveli indo-pacifičku strategiju. Ovi koncepti promovišu forme koje nisu otvorene za sve, ali se u suštini takmiče sa inkluzivnim strukturama Aseana, a takođe uključuju militarizaciju regiona sa očiglednom centralnom svrhom obuzdavanja Kine i Rusije. interese u azijsko-pacifičkom regionu“, rekao je on. Takođe je rekao Lavrov.

Prema njegovim rečima, NATO više nije isključivo odbrambeni savez, već namerava da igra vodeću ulogu u ovoj oblasti i „već pomera takozvanu odbrambenu liniju ka Južnom kineskom moru“.

U svom govoru u subotu na samitu, američki predsednik Džo Bajden potvrdio je ojačano partnerstvo između SAD i ASEAN-a. Kako je naveo, Asean je u centru indo-pacifičke strategije njegove vlade i namerava da podigne veze sa zemljama u regionu na nivo strateškog partnerstva.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track