ODLAZEĆI IZRAELSKI PREMIJER JARI LAPID: Netanjahu će predvoditi vladu uništenja!
Foto: EPA/ABIR SULTAN

šok u tel avivu

ODLAZEĆI IZRAELSKI PREMIJER JARI LAPID: Netanjahu će predvoditi vladu uništenja!

Planeta -

Partija centra Ješ atid (Ima budućnosti) odlazećeg premijera Izraela Jaira Lapida ocenila je danas da je naredna vlada koju će predvoditi lider konzervativnog Likuda Benjamin Netanjahu biti "vlada uništenja".

Samo nekoliko trenutaka pošto je Netanjahuu poveren mandat da obrazuje 37. izraelsku vladu, Lapidova stranka je objavila saopštenje da je danas "crni dan za izraelsku demokratiju".

U saopštenju se kritikuje Netanjahu, bivši premijer, kome se sudi za korupciju i optužuje za "ucenjivanje svojih saučesnika", te ocenjuje da im je "zajednički cilj da ga izvuku" sa sudjenja i vrate unazad državu Izrael.

Jaš atid je kritikovao Netanjahua i ultradesne i ultraortodoksne stranke, sa kojima će obrazovati novu vladu, što zagovaraju antidemokratski plan, uključujući kontroverznu reformu sudstva, ograničenje prava LGBTQ zajednice i nameru da sprovedu verske reforme.

"Nikada nećemo odustati od naše zemlje i liberalnih vrednosti i nećemo dozvoliti da budućnost naše dece bude ugrožena. Borićemo se za jedinstvo u Knesetu (parlamentu) na gradskim trgovima, na mostovima dok ne zamenimo vladu uništenja vladom promene", navedeno je u saopštenju.

Lapidovu vladu činilo je osam ideološki raznolikih partija kojima je zajednički cilj bio da smene Netanjahua jer mu se sudi za mito, prevaru i zloupotrebu položaja u tri slučaja.

Netanjahu poriče sve optužbe i tvrdi da je žrtva "lova na veštice".

On se vraća na vlast pošto je bio 19 meseci u opoziciji.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track